Piernik przekładany kremem budyniowo-maślanym z pianką żurawinową

2.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, warstwowe ciasto, idealne na świąteczny stół lub inne ważne uroczystości :) Doskonale smakuje z filiżanką kawy :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto piernikowe: 5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    op.cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op.przyprawy korzennej
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki oleju

    masa budyniowo-maślana: 2 op.budyniu czekoladowego 
    4 łyżki cukru
    3 szklanki mleka
    150 g masła
    kilka kropel aromatu rumowego
    pianka żurawinowa: 200 g śmietany 30 proc.
    250 g mascarpone 
    2 galaretki żurawinowe
    2-3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki konfitury żurawinowej

    ponadto: 50 g mlecznej czekolady
    80 g pokruszonych migdałów
Wystaw ocenę:

2.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik przekładany kremem budyniowo-maślanym z pianką żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać do jajek na przemian z olejem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki połączyć. Tak przygotowane ciasto przelać na blaszkę (o wym.25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.50 minut w 180 st. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Masa budyniowo-maślana: proszek budyniowy rozpuścić w jednej szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń w mleku i ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać łyżkami budyń i kilka kropel aromatu migdałowego. Utrzeć na gładki krem.
  • 3. Pianka żurawinowa: kremówkę ubić, pod koniec dodając serek mascarpone i cukier puder. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żurawinę podgrzać, zmiksować i przetrzeć przez sitko na gładką masę. Połączyć z masą śmietanową. Na końcu dodać lekko stężałą galaretkę.
  • 4. Dolny placek ciasta piernikowego położyć na dno blaszki, w której się piekł. Posmarować masą budyniowo-maślaną, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować lekką stężałą pianką żurawinową. Posypać startą czekoladą i pokruszonymi migdałami. Wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować