Piernik przekładany kremem budyniowo-maślanym z pianką żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać do jajek na przemian z olejem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki połączyć. Tak przygotowane ciasto przelać na blaszkę (o wym.25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.50 minut w 180 st. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
2.Masa budyniowo-maślana: proszek budyniowy rozpuścić w jednej szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń w mleku i ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać łyżkami budyń i kilka kropel aromatu migdałowego. Utrzeć na gładki krem.
3.Pianka żurawinowa: kremówkę ubić, pod koniec dodając serek mascarpone i cukier puder. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żurawinę podgrzać, zmiksować i przetrzeć przez sitko na gładką masę. Połączyć z masą śmietanową. Na końcu dodać lekko stężałą galaretkę.
4.Dolny placek ciasta piernikowego położyć na dno blaszki, w której się piekł. Posmarować masą budyniowo-maślaną, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować lekką stężałą pianką żurawinową. Posypać startą czekoladą i pokruszonymi migdałami. Wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc).
Komentarze