Piernik przekładany kremem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernik:
Jajka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodać 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody oczyszczonej i dalej miksować.Następnie wlać powoli olej ciągle miksując.Dodać 1 szklankę mąki,następnie wlać miód miksować na najwyższych obrotach.Następnie wsypać 1 szklankę mąki z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej ciągle miksując.Pod koniec wlać herbatę oraz dodać przyprawę do piernika.Wszystko dokładnie zmiksować.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą część ciasta upiec osobno w prostokątnej blaszce w temperaturze 150°C przez 20-25 minut.
2.Krem:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus.
3.Polewa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
4.Wykonanie:
1 placek posmarować powidłami na to nałożyć połowę kremu.Przykryć drugim plackiem i także najpierw posmarować powidłami i na to rozsmarować resztę kremu.Położyć ostatni placek i posmarować go lekko gęstniejącą polewą i posypać perełkami.Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze