Piernik z serem i pianką żurawinową

1 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja propozycja podania świątecznego piernika: z czekoladowym sernikiem gotowanym i śmietanową pianką z żurawinami. Cieszy oko i podniebienie :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto piernikowe: 5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    op.cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op.przyprawy korzennej
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki oleju

    masa serowa: 800g sera 3-krotnie zmielonego (np.z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki kakao

    pianka żurawinowa: 150 g jogurtu naturalnego
    400g śmietany kremówki
    3 łyżki konfitury żurawinowej
    2 galaretki czerwone
    2 łyżki cukru pudru

    ponadto: 50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady białej
Wystaw ocenę:

1 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Piernik Pianka

Piernik z serem i pianką żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać do jajek na przemian z olejem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki połączyć. Tak przygotowane ciasto przelać na blaszkę (o wym.25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.50 minut w 180 st. Ostudzić.
  • piernik z serem i pianką żurawinową 2. Masa serowa: do garnka wbić jajka, przełożyć ser, cukier, proszek budyniowy, kakao i aromat. Dokładnie wymieszać i zagotować na wolnym ogniu, tak aby powstała gęsta masa (należy często mieszać i uważać, aby masa się nie przypaliła). Jeszcze gorącą masę przelać na wystudzone ciasto piernikowe i wstawić do lodówki.
  • 3. Pianka żurawinowa: śmietanę ubić , pod koniec dodając cukier puder i jogurt. Konfiturę przecedzić przez sitko i dodać do masy śmietanowej. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i kiedy lekko stężeją dodać do reszty składników. Całość wymieszać i wylać na wierzch gotowanego sernika. Czekolady zetrzeć i posypać wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki do stężenia na min.3-4 godz (a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować