Piernik z serem i pianką żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać do jajek na przemian z olejem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki połączyć. Tak przygotowane ciasto przelać na blaszkę (o wym.25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.50 minut w 180 st. Ostudzić.
2.Masa serowa: do garnka wbić jajka, przełożyć ser, cukier, proszek budyniowy, kakao i aromat. Dokładnie wymieszać i zagotować na wolnym ogniu, tak aby powstała gęsta masa (należy często mieszać i uważać, aby masa się nie przypaliła). Jeszcze gorącą masę przelać na wystudzone ciasto piernikowe i wstawić do lodówki.
3.Pianka żurawinowa: śmietanę ubić , pod koniec dodając cukier puder i jogurt. Konfiturę przecedzić przez sitko i dodać do masy śmietanowej. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i kiedy lekko stężeją dodać do reszty składników. Całość wymieszać i wylać na wierzch gotowanego sernika. Czekolady zetrzeć i posypać wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki do stężenia na min.3-4 godz (a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze