Piernik Piwosza - przekładany konfiturą żurawinową

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Pieczenie pierników przed świętami sprawia mi mnóstwo frajdy!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • {składniki na dwie małe keksówki}:
    75 dag mąki pszennej
    250 ml piwa
    1,5 dag sody oczyszczonej
    15 dag margaryny
    2 łyżki kakao
    5 dag cukru pudru
    6 jajek
    30 dag cukru
    35 dag miodu
    4 dag przyprawy do piernika
    3 łyżki konfitury z żurawiny
    oprócz tego:
    15 dag konfitury z żurawiny
    tłuszcz i bułka tarta do posmarowania foremek
    dekoracja:
    lukier: pół szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
    1 łyżka ziaren maku
    3 łyżki suszonej żurawiny
    kilka gwiazdek z cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Piernik piwosza - przekładany konfiturą żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik 1. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem, żółtkami, rozpuszczonym miodem, cukrem,
    piwem. Następnie stopniowo miksując mikserem dodajemy mąkę z sodą, kakao, pianę z białek, przyprawę do piernika, konfiturę.
    Keksówki smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą, foremki napełniamy ciastem ( do 3/4 objętości).
  • Piernik 2. Wstawiamy keksówki do średnio nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 st C, pieczemy 60 minut.
    Lukier: gorącą wodę wlewamy do cukru pudru, mieszamy aż powstanie gęsta masa.
    Po ostudzeniu pierników, przekrawamy je na 2 części, przekładamy konfiturą z żurawiny,
    dokładnie ściskamy. Gotowe oblewamy,lukrem dekorujemy żurawiną i makiem. Odstawiamy do wystudzenia lukru do lodówki.
    Przed podaniem dekorujemy gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować