Piernik Piwosza - przekładany konfiturą żurawinową

  • wyświetlono: 349 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pieczenie pierników przed świętami sprawia mi mnóstwo frajdy!

smakmonika

Składniki

{składniki na dwie małe keksówki}:
75 dag mąki pszennej
250 ml piwa
1,5 dag sody oczyszczonej
15 dag margaryny
2 łyżki kakao
5 dag cukru pudru
6 jajek
30 dag cukru
35 dag miodu
4 dag przyprawy do piernika
3 łyżki konfitury z żurawiny
oprócz tego:
15 dag konfitury z żurawiny
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania foremek
dekoracja:
lukier: pół szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
1 łyżka ziaren maku
3 łyżki suszonej żurawiny
kilka gwiazdek z cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik Piwosza - przekładany konfiturą żurawinową

  • piernik1. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem, żółtkami, rozpuszczonym miodem, cukrem,
    piwem. Następnie stopniowo miksując mikserem dodajemy mąkę z sodą, kakao, pianę z białek, przyprawę do piernika, konfiturę.
    Keksówki smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą, foremki napełniamy ciastem ( do 3/4 objętości).
  • Piernik2. Wstawiamy keksówki do średnio nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 st C, pieczemy 60 minut.
    Lukier: gorącą wodę wlewamy do cukru pudru, mieszamy aż powstanie gęsta masa.
    Po ostudzeniu pierników, przekrawamy je na 2 części, przekładamy konfiturą z żurawiny,
    dokładnie ściskamy. Gotowe oblewamy,lukrem dekorujemy żurawiną i makiem. Odstawiamy do wystudzenia lukru do lodówki.
    Przed podaniem dekorujemy gwiazdkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekonkurs_żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki maślane z kruszonką i konfiturą

Dodane przez: wedith1

Bułeczki maślane z kruszonką i konfiturą

Nie ma to jak świeża bułeczka na...

Chlebek z chrupiącym sezamem przekładany pesto z rukoli

Dodane przez: Ewelina Marcin

Chlebek z chrupiącym sezamem przekładany...

Domowy chlebek bez konserwantów,...

Puszyste pierogi z serem , szynką i konfiturą z żurawiny

Dodane przez: Jola1977-1977

Puszyste pierogi z serem , szynką i konfiturą...

Smaczne , puszyste ciasto drożdżowe...

bułka z melasą

Dodane przez: ania-gotuje

Szybkie Bułeczki z melasą i rodzynkami –...

Będą idealne dla dzieci na śniadanie...

Bułeczki na kremówce z konfiturą wiśniową1

Dodane przez: Elisa

Bułeczki na kremówce z konfiturą wiśniową

Słodkie bułeczki idealne są do...

buła z melasą

Dodane przez: ania-gotuje

Bułeczki razowe z melasą i rodzynkami – jak...

Będą idealne dla dzieci na śniadanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE