Pierniczki świąteczne cieszą już na etapie pieczenia - wykrawanie różnych kształtów i ich zdobienie wprowadza do domu świąteczną atmosferę już kilka tygodni przed świętami. Ach, no i ten zapach przyprawy do piernika! Małe aromatyczne ciasteczka, które tak przyjemnie chrupie się przed i w czasie świąt można upiec z wyprzedzeniem - niektóre potrzebują czasu, aby zmięknąć, albo tuż przed świętami - są i przepisy na miękkie pierniczki. Te pierwsze często przygotowuje się z tradycyjnego, dojrzewającego ciasta z dużą ilością miodu i masła. Jedne przepisy zalecają, aby takie surowe ciasto dojrzało przez kilka tygodni (jak na piernik staropolski), inne zalecają pieczenie od razu, a następnie dojrzewanie pierników w zamkniętej puszce.

Co więcej pierniczki na choinkę to piękna dekoracja drzewka, wieńca i innych świątecznych ozdób - z powodzeniem zastąpić one mogą bombki. To ciasteczka bez których ciężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie! 

 

Pierniczki świąteczne - przepisy z całego świata

Pomysłów na takie korzenne ciastka jest wiele – możemy przygotować je według polskiej tradycji z ciasta na piernik staropolski albo poszukać inspiracji w kuchniach świata. Nie musimy wybierać się daleko – w kuchni niemieckiej znajdziemy sporo pomysłów: popularne lebkuchen, migdałowe zimtsterne czy pierniczki norymberskie. Polecamy też przysmaki z kuchni szwajcarskiej: basler leckerli, greckiej - kurabiedes i szwedzkiej – pepparkakor. W naszej galerii znajdziecie nieco inspiracji z kuchni świata. Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, postaw na wysoką jakość składników - są proste, ale nie ma tu miejsca na kompromisy. Pierniczki świąteczne powinny być mocno miodowe, więc nie żałuj dobrej jakości miodu. Nie zastępuj też masła margaryną - efektu nie da się nawet porównać. Do pierników zazwyczaj używa się mąki pszennej, ale niektóre przepisy zalecają użycie żytniej lub migdałowej - ta ostatnia jest nie do zastąpienia na przykład w przepisach skandynawskich. Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne!

 

Pierniczki świąteczne - dekoracja

Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Lukier do pierniczków świątecznych musi mieć odpowiednią konsystencję - nie za rzadką i nie za gęstą, aby dobrze się nim rysowało i żeby nie spływał, tylko szybko zastygał. Najlepszy będzie lukier królewski. Jest gęsty, idealnie kryjący, nie rozlewa się i zachwyca swoją śnieżną bielą. Można z jego użyciem pięknie udekorować ciastka na święta w bardzo dekoracyjne, misterne wzory. Jeśli nie czujecie się zbyt pewnie lub nie macie czasu na dekoracje, polecamy klasyczny lukier lub lukier cytrynowy. Do pierniczków świetnie sprawdzi się też polewa czekoladowa. A jeśli macie w domu małych pomocników, zakupcie kolorowe posypki, perełki  czy czekoladowe wiórki i pozwólcie dzieciom działać. W sprzedaży dostępne są też lukrowe pisaki w różnych kolorach, którymi łatwo się rysuje - dzieciakom z pewnością się spodobają. Jeśli jednak stawiacie na lukier domowej roboty, zdobienie świątecznych pierniczków ułatwi wam szpryca cukiernicza lub rękaw - świetne są też specjalne butelki z dzióbkiem, dostępne w sklepach dla cukierników, zamówisz przez internet. Do domowego lukru możesz też dodać barwniki - także naturalne (np. sok z buraka), aby otrzymać kolorowy lukier do świątecznych pierniczków. Możesz je ozdobić też czekoladą - rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i do dzieła, możesz dodać trochę masła.

 

Nadziewane, lukrowane, oblane czekoladą –  takie i inne pierniczki świąteczne przygotowaliśmy dla Was w naszej galerii. Mamy nadzieję, że wypróbujecie niejeden przepis na pierniczki z naszego serwisu i będziecie cieszyć się smakiem tych ciastek z rodziną w ten szczególny czas. Jeśli ktoś z waszych domowników nie przepada za pierniczkami, upieczcie kruche ciasteczka w cynamonie - też są pyszne!

Zobacz jeszcze więcej przepisów na Boże Narodzenie!

Wypróbuj też ten przepis na pierniki i przepis na makowiec