Pierniczki świąteczne

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pierniczki to mój obowiązkowy punkt w przygotowaniach do Świat.Robię je co roku.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka tortowa: 750 gramów
    - miód naturalny: 300 gramów
    - cukier puder: 300 gramów
    - masło: 190 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - soda oczyszczoa: 2 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 6 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniczki świateczne 1. Miód,masło i przyprawy korzenne podgrzać.Jak ostygną połączyć z mąką i resztą składników.Zagnieść ciasto do otrzymania jednolitej masy.Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.Po wyjęciu rozwałkować na placki o grubości ok 5mm.
    Wycinać pierniki foremkami.Piec na blasze wysmarowanej tłuszczem lub na papierze w temp. 180 st C przez 10-15min. Na początku są twarde, ale polukrowane i zamknięte w pojemnikach po kilku dniach staną się miękki i pyszne.
    Żeby szybko zrobiły się miękkie można do pojemnika włożyć skórkę z pomarańczy, która dodatkowo nada aromat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować