Pierniczki świąteczne

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na te pyszne pierniczki mam od mojej koleżanki Weroniki Chilmon piekę je od wielu lat i za każdym razem smakują wybornie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka miodu naturalnego
    1 jajko
    ¾ kostki masła
    4,5 do 5 łyżeczek przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier puder i miód podgrzewać wolno do stopienia, nie wolno doprowadzić do wrzenia.Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, sodę, przyprawę do piernika i wlać masło z miodem i cukrem.Zagnieść ciasto formując kulę. Owinąć ją folią spożywczą i na noc włożyć do lodówki ale można krócej chłodzić tylko 1-2 godziny
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać ciastka. Nie rozwałkowywać zbyt cienko. Układać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Piec ok 13-14 minut. Nie dopuścić do spieczenia. Dowolnie udekorować. Wyszło 2 blachy piekarnikowe, ok 60 sztuk pysznych pierników. Warto polukrować, my nie lubimy lukru:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować