Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier puder i miód podgrzewać wolno do stopienia, nie wolno doprowadzić do wrzenia.Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, sodę, przyprawę do piernika i wlać masło z miodem i cukrem.Zagnieść ciasto formując kulę. Owinąć ją folią spożywczą i na noc włożyć do lodówki ale można krócej chłodzić tylko 1-2 godziny
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać ciastka. Nie rozwałkowywać zbyt cienko. Układać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec ok 13-14 minut. Nie dopuścić do spieczenia. Dowolnie udekorować. Wyszło 2 blachy piekarnikowe, ok 60 sztuk pysznych pierników. Warto polukrować, my nie lubimy lukru:)
Komentarze