Prezentowane, zdrowe ciasteczka - pierniczki robiłam wspólnie z córką. Są lekkie, pulchne, miękkie w środku, a smakują zarówno korzennie jak i czekoladowo. Bardzo smaczne.
Pierniczki orkiszowo - razowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło na krem, a potem dodać cukier i nadal ucierać. Może być przy pomocy miksera.
2.Dodać resztę składników mokrych, dobrze wymieszać, a następnie dodać suche. Dobrze wyrobić ciasto.
3.Uzyskane ciasto podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce, lub gdy się nam spieszy, włożyć do zamrażalki na 15 minut. Następnie wyjąć i na dobrze posypanej mąką stolnicy rozwałkować je tak aby nie było grubsze niż 1/3 centymetra.
4.Za pomocą foremek wykrawać kształty, zależnie od okazji, np świąteczne. Układać na papierze piekarniczym, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 7 -8 minut. Studzić na kratce.
5.Likier: Wszystkie składniki ze sobą połączyć.
Kiedy ciastka zupełnie ostygną smarować je lukrem.
Komentarze