Pierniczki z czekoladą

  • wyświetlono: 2465 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pierniczki z tego przepisu śmiało możecie przygotować nawet 2 tygodnie przed świętami. Najlepiej smakują, gdy postoją w wilgotnym pomieszczeniu lub przy oknie. Wówczas zmiękną i nabiorą niesamowitego, świątecznego aromatu :)

AnkaFiranka
  • 60 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 kg mąki pszennej typ 450
3 jajka + 1 żółtko
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki kakao
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu
400 g miodu
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniczki z czekoladą

  • 1. Pierwszy dzień
    Kakao przesiewamy z mąką i szczyptą soli do miski.

    Miód zagotowujemy z przyprawami i kawą. Rondelek odstawiamy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszankę mieszamy do całkowitego połączenia się składników. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z sodą i odstawiamy na 5-10 min, aż zwiększy objętość.

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier,cały czas ubijając aż do powstania błyszczącej piany. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.

    W dużej misce łączymy masę jajeczną, masę miodową i przesianą mąkę z kakao i solą. Na koniec do dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy do połączenia składników. Ja ciasto połączyłam za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem obijamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
  • 2. Drugi dzień
    Ciasto lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 4 - 5 mm (Im grubsze tym smaczniejsze :) ). Za pomocą foremek wycinamy pierniki. Jeśli nie macie foremek możecie wyciąć ciastka za pomocą szklanki.

    Wycięte pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 8-15 min w temp. 180 ºC. Czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć ze względu na grubość ciasta. Upieczone ciastka studzimy na kratce.

Porady

Całkowicie wystudzone pierniczki polewamy rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub ozdabiamy ulubioną polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikiPierniczkismacznekorzennemiodowebożonarodzeniowecynamonowez miodemz cynamone

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka z kawałkami czekolady

Dodane przez: dorota w

Ciastka z kawałkami czekolady

Przepyszne i nieskomplikowane ciastka...

Pierniczki

Dodane przez: AnetaJ

Pierniczki

Mają niesamowity smak i aromat....

PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ

Dodane przez: magdzia44448

PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ

Pyszne, domowe z kawałkami czekolady!

Pierniczki

Dodane przez: gnomcio

Pierniczki

Bardzo aromatyczne pierniczki,...

Domowe pierniki z lukrem 1

Dodane przez: Elisa

Domowe pierniki z lukrem

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowych...

image-0pm2my0

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Ciasteczka z czekoladą

Czekoladowe ciasteczka – raj dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE