Pierniczki z czekoladą

4.51 (180 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierniczki z tego przepisu śmiało możecie przygotować nawet 2 tygodnie przed świętami. Najlepiej smakują, gdy postoją w wilgotnym pomieszczeniu lub przy oknie. Wówczas zmiękną i nabiorą niesamowitego, świątecznego aromatu :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 450
    3 jajka + 1 żółtko
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3 łyżki kakao
    200 ml jogurtu greckiego
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki przyprawy korzennej
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki pieprzu
    400 g miodu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszy dzień
    Kakao przesiewamy z mąką i szczyptą soli do miski.

    Miód zagotowujemy z przyprawami i kawą. Rondelek odstawiamy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszankę mieszamy do całkowitego połączenia się składników. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z sodą i odstawiamy na 5-10 min, aż zwiększy objętość.

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier,cały czas ubijając aż do powstania błyszczącej piany. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.

    W dużej misce łączymy masę jajeczną, masę miodową i przesianą mąkę z kakao i solą. Na koniec do dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy do połączenia składników. Ja ciasto połączyłam za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem obijamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
  • 2. Drugi dzień
    Ciasto lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 4 - 5 mm (Im grubsze tym smaczniejsze :) ). Za pomocą foremek wycinamy pierniki. Jeśli nie macie foremek możecie wyciąć ciastka za pomocą szklanki.

    Wycięte pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 8-15 min w temp. 180 ºC. Czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć ze względu na grubość ciasta. Upieczone ciastka studzimy na kratce.

Porady

Całkowicie wystudzone pierniczki polewamy rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub ozdabiamy ulubioną polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować