Pierniczki bez miodu

3.6 (5 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Aromatyczne pierniki idealne dla alergików uczulonych na miód. Mięciutkie, przepyszne, karmelowe.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g cukru( zwykłego, białego)
    200 ml gorącej wody
    200 g masła
    płaska łyżeczka sody
    poł łyżeczki soli
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    po 1/4 lyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatałowej, czarnego pieprzu, anyżku i kardamonu
    1 jajko
    800- 900 g mąki
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy tylko zacznie się karamelizować po brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko przechylamy na boki. W ten sposob cukier będzie się równomiernie rozpuszczać. Stawiamy z powrotem na ogień.
  • 2. Gdy cukier nabierze pięknego bursztynowego koloru i zacznie pięknie pachnieć, zdejmujemy garnek z ognia. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, wlewamy powoli gorącą wodę i mieszamy masę najlepiej drewnianą łyżką. Uważamy, żeby nie było grudek.
  • 3. Garnek stawiamy znowu na ogień i dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Wsypujemy sodę, sól i przyprawy, mieszamy. Uwaga: masa zacznie się pienić i podnosić. Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Do ostygnietej masy dodajemy jajko i stopniowo wsypujemy mąkę. Początkowo w garnku, później można wyjąć masę na stolnicę i dodawać mąkę. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Przez noc zgęstnieje i będzie elastyczne jak plastelina. Przykrywamy i zostawiamy na noc w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
  • Pierniczki bez miodu 5. Gotowe ciasto zagniatamy. Można je rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Albo odrywać małe kawałki i formować kuleczki. Kulki kłaść na foremkę zachowując odstęp. Podczas pieczenia pierniczki lekko się rozejdą i nabiorą typowej formy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Wyjmujemy, gdy pierniczki są z wierzchu jeszcze miękkie, a pod spodem podpieczone.

Porady

Pierników nie pieczemy za długo, będą wtedy twarde jak kamień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować