Pierniczki grzybki- bez miodu

4.5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepiękne, mięciutkie pierniczki z syropem.z buraków cukrowych. Najlepsze świąteczne ciasteczka.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    szklanka syropu z buraków cukrowych
    200 g cukru pudru
    125 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    cynamon

    lukier:
    15 łyżek cukru pudru
    1 łyżka gorącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy Pierniczki Lukier

Pierniczki grzybki- bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy syrop z buraków, chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Makę przesiewamy z sodą, dodajemy jajko, szczyptę soli, ostudzone masło, przesiany cukier puder, cynamon i wszystko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto jest dość miękkie, dlatego do rozwałkowania solidnie podsypuję je mąką. Lepimy kulki wielkości orzecha i formujemy z nich kapelusze grzybków. Następnie lepimy małe wałeczki, na kształt korzonków grzyba. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni około 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki ostudzamy. Przygotowujemy lukier. W tym celu wymieszałam cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Pierniczki są miękkie i bez problemu włożymy korzonek w środek kapelusza. Miejsce połączenia dodatkowo wzmacniam lukrem. Możecie posypać korzonki makiem, a grzybki przy pomocy czerwonego lukrowego pisaka przerobić na muchomorki. Gotowe :-)

Porady

Można by jeszcze zanurzyć trzonki w lukrze i posypać makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować