Piernik bez miodu

5 (146 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To szybkie i łatwe do przygotowania ciasto. Ale choć jest bardzo proste w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Piernik bardzo długo pozostaje świeży, a z każdym dniem jest lepszy.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    1,5 szkl cukru pudru
    0,5 kostki margaryny
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    1 łyżka sody
    2 łyżki powidła śliwkowego
    1 szkl mleka
    1 przyprawa do piernika (lub około 20g przypraw, np. cynamonu, goździków, kolendry, gałki muszkatołowej)

    Powidło śliwkowe do przełożenia tortu

    Polewa czekoladowa:
    Ćwiartka margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Murzynek Powidła

Piernik bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, przyprawy, sodę i kakao połączyć i przesiać przez sito.
    Białka jajek oddzielić od żółtek.
    Mikserem utrzeć margarynę dodając stopniowo cukier, następnie żółtka i powidło. Gdy masa będzie jednolita, dodać składniki sypkie na przemian z mlekiem. Wyrobić mikserem ciasto.
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać drewniana łyżką.
    Przygotowaną masę wyłożyć do blaszki o wymiarach około 22x32cm (formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Piernik piec około 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
    Ostudzony placek przeciąć na dwie części i przełożyć powidłem.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować