Pierniczki z lukrem na choinkę

5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierniczki są bardzo aromatyczne ;) Już podczas pieczenia w domu roznosi się cudowny zapach. Powieszone na choince nie tylko pięknie wyglądają ale też ślicznie pachną, wprowadzając nas w świąteczny nastrój.

Pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pierniczki:

    1 szkl miodu

    1/2 szkl cukru

    100 g masła

    2 łyżki przyprawy do piernika

    łyżka cynamonu

    kilka zmielonych goździków

    1 łyżka kakao

    1 łyżeczka sody

    jajko

    3 szkl mąki pszennej + do podsypywania



    Lukier królewski:

    1 białko

    2 szkl cukru pudru

    sok z cytryny wg uznania
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pierniczki

Pierniczki z lukrem na choinkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniczki: W garnku rozpuścić masło, miód, cukier i przyprawy oraz kakao. Przestudzić, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Wstawić do lodówki na noc aby zgęstniało. Na drugi dzień ciasto podzielić na kilka mniejszych części i cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać dowolne kształty, dziurki wykrawać za pomocą słomki. Pierniczki piec ok 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Po ostudzeniu dowolnie dekorować lukrem.

    Lukier: jajko sparzyć wrzątkiem. Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier, dodając kilka kropel soku z cytryny. W zależności jaki gęsty chcemy uzyskać lukier dodajemy trochę więcej cukru pudru lub soku z cytryny albo wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować