Pieczony labraks z kolendrą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczone ryby to bardzo prosty, pyszny i zdrowy pomysł na kolację po ciężkim dniu, wzbogacona ziemniakami i przyprawami tworzy idealną całość.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 labraksy lub pstrągi
    4 ziemniaki
    2-3 ząbki czosnku
    2 garście kolendry
    Skórka i sok z limonki
    ½ szklanki białego wina
    8 pomidorów suszonych
    1 papryczka chilli
    4 plasterki wędzonego boczku
    Oliwa z oliwek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony labraks z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w dość grube plastry gotujemy 10 minut w osolonej wodzie – odcedzamy.

    Rybę myjemy, oczyszczamy, osuszamy, nożem nacinamy aż do ości. Rybę oprószamy solą, pieprzem i skórką z limonki.

    Naczynie żaroodporne spryskujemy oliwą i układamy na niej plastry ziemniaków. Na ziemniaki dajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, połowę kolendry, pokrojone w paseczki pomidory suszone. Na ziemniakach układamy ryby, na każdej kładziemy plasterek boczku. Na rybę wyciskamy sok z limonki, skrapiamy ją oliwą i podlewamy białym winem – tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

    Upieczoną rybę dekorujemy resztą kolendry i serwujemy, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Kolendra Ryby Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Labraks grillowany z warzywami

To może cię zainteresować