Pieczony kurczak z kolendrą

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny kurczak to taki, który jest soczysty, doprawiony i wspaniale upieczony – miękki w środku i chrupiący na zewnątrz.Szybkie danie do przyrządzenia, proste do wykonania i znakomicie pasuje na tradycyjny obiad.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 nóg z kurczaka lub udek
    1 łyżka syropu klonowego
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka wędzonej papryki
    2 cytryny
    1 pęczek kolendry
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne Dania mięsne

Pieczony kurczak z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce mieszamy syrop z papryką i olejem. Nacieramy marynatą kurczaka. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania.
    2. Pieczemy w 160 stopniach przez 1 godzinę, po czym zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
    3.Kurczaka podajemy z kolendrą i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.

    Propozycja podania:

    1.Ziemniaki i sałatka np. z sałaty, papryki, cebuli, pomidora i mini mozzarelli + miodowy winegret (oliwa, sok z cytryny, miód, sól, pieprz).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować