Pyszny kurczak to taki, który jest soczysty, doprawiony i wspaniale upieczony – miękki w środku i chrupiący na zewnątrz.Szybkie danie do przyrządzenia, proste do wykonania i znakomicie pasuje na tradycyjny obiad.
Pieczony kurczak z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce mieszamy syrop z papryką i olejem. Nacieramy marynatą kurczaka. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania.
2. Pieczemy w 160 stopniach przez 1 godzinę, po czym zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
3.Kurczaka podajemy z kolendrą i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.
Propozycja podania:
1.Ziemniaki i sałatka np. z sałaty, papryki, cebuli, pomidora i mini mozzarelli + miodowy winegret (oliwa, sok z cytryny, miód, sól, pieprz).
Komentarze