PIECZONY BOCZEK ZWIJANY Z PESTO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam pieczony boczek i to nie byle jaki, bo pieczony boczek zwijany z zielonym pesto. Wyglądał pięknie i będzie smakował wszystkim fanom zielonego pesto, które było bardzo aromatyczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg kawałek boczku
    sól pieprz czarny
    papryka ostra
    papryka ostra
    3 łyżki miodu
    łyżki 2 musztardy
    mały słoiczek pesto zielonego (bazyliowo-miętowe u mnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony boczek zwijany z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaski płat boczku posypać solą i czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą.
    Jedną stronę płatu wysmarować zielonym pesto, a następnie zawinąć boczek w roladę.
    Wierzchnią stronę wysmarować miodem i musztardą, a potem związać aby całość się trzymała.
    Trzymać boczek w marynacie przez całą noc, a następnie upiec w temp. 180 st.C. przez 1 godzinę w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
    Na koniec zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować