W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam pieczony boczek i to nie byle jaki, bo pieczony boczek zwijany z zielonym pesto. Wyglądał pięknie i będzie smakował wszystkim fanom zielonego pesto, które było bardzo aromatyczne.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1,5 kg kawałek boczku
sól pieprz czarny
papryka ostra
papryka ostra
3 łyżki miodu
łyżki 2 musztardy
mały słoiczek pesto zielonego (bazyliowo-miętowe u mnie)
Pieczony boczek zwijany z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaski płat boczku posypać solą i czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Jedną stronę płatu wysmarować zielonym pesto, a następnie zawinąć boczek w roladę.
Wierzchnią stronę wysmarować miodem i musztardą, a potem związać aby całość się trzymała.
Trzymać boczek w marynacie przez całą noc, a następnie upiec w temp. 180 st.C. przez 1 godzinę w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Na koniec zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 30 minut.
Komentarze