Pyszne i rumiane udka pieczone są idealne na przyjęcia oraz na uroczystości rodzinne. Udka z kurczaka to posiłek niezwykle uniwersalny. Pieczone udka mogą być podane na lunch, obiad lub kolację. W zależności od dobranych przypraw pieczone udka z kurczaka mogą nabrać wyrazistego, pikantnego smaku lub mieć łagodny, ziołowy aromat. Udka z piekarnika warto wcześniej zamarynować, aby mięso było miękkie, pachnące a skórka przyrumieniona. Oto przepis na udka z kurczaka.
4.83 (211 ocen)
Porady
Pieczenie udek nie jest trudne. Aby pieczone nóżki z kurczaka miały apetyczny wygląd przed pieczeniem można je krótko obsmażyć. Wtedy skórka nabierze kuszącego, rumianego koloru. Dodatkowo będą to chrupiące podudzia z kurczaka, które z pewnością znajdą smakoszy.
Pieczone pałki z kurczaka można podawać z surówką z sezonowych warzyw albo z kiszonkami. Ponadto pieczone udka z kurczaka świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami albo z ryżem ugotowanym na bazie rosołu. Warto pamiętać, że pieczone udko z kurczaka to świetny sposób na przekąskę podczas pikniku w gronie rodziny i znajomych. Pieczone ćwiartki z kurczaka można zrobić w żeliwnej brytfannie, w szklanym naczyniu żaroodpornym, w ceramicznej formie albo włożyć do foliowego rękawa do pieczenia mięsa. W takim przypadku zapakowane nogi z kurczaka wystarczy położyć na blaszce piekarnika.
Udka pieczone można przyrządzić na wiele sposobów. Wśród nich są dwa główne smaki. Pieczone udka można przyrządzić na ostro lub na sposób łagodny. W wersji pikantnej, a nawet orientalnej stosuje się imbir, ziele angielskie, ostrą paprykę chilli, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, słodką paprykę lub świeżo zmielony czarny pieprz. Gdy chcemy, aby udka pieczone miały ziołowy smak, to warto sięgać po tymianek, oregano, bazylię, suszoną natkę pietruszki a nawet lawendę. Do marynaty warto wprowadzić kwaśny smak w postaci soku z cytryny, octu jabłkowego albo octu balsamicznego. Dodatkowo udka pieczone są doprawiane słodkimi składnikami. Odrobina miodu, konfitury albo brązowego cukru sprawi, że najlepsze udka z kurczaka będą mieć brązową skórkę.
Pozostałe z obiadu udka z kurczaka można wykorzystać jako baza do sycącej sałatki. Wystarczy dodać ugotowaną kaszę, suszone morele, posiekane orzechy i podać ze świeżymi listkami ulubionej sałaty. Do takiej sałatki z upieczonymi udkami warto przygotować sos winegret albo sos musztardowy, który dodatkowo podkreśli smak drobiu.
Komentarze