CHOWDER Z ŁOSOSIEM

4.5 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszna rybna zupa na inny sposób

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • puszka kukurydzy
    5 małych ziemniaków
    cebula + olej do smażenia
    ok. 2 litry wody
    ok. 200 g świeżego łososia
    125 g wędzonego łososia
    sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kurkuma
    sos tabasco chipotle (wędzony)
    cytryna (skórka + sok)
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna

Chowder z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę do zupy i zalać je w garnku wodą ponad powierzchnię.
    Gotować do miękkości, pod koniec gotowania wlać całą zawartość puszki kukurydzy (płyn + kukurydzę).
    Odłożyć połowę ziemniaków z kukurydzy do miseczki, a resztę zmiksować blenderem.
    Do gęstej zupy dodać odłożone ziemniaki, a na patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną na rozgrzanym oleju - jak się zeszkli dodać do garnka.
    Dolać jeszcze przegotowaną wodę (a najlepiej rybnym bulionem -ok. 1 litr) i doprawić do smaku wszystkimi przyprawami.
    Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny i potem wycisnąć z niej sok - skórkę i sok dodać do garnka.
    Surowego łososia pokroić na kawałki 2 cm i wrzucić do garnka - czekać aż się zupa zagotuje i wtedy dodać jeszcze wędzonego łososia poszarpanego na mniejsze cząstki.
    Gotować około 5 minut, doprawić na koniec do smaku tabasco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować