Pieczony boczek

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Uwielbiam pieczone domowe mięsko, jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tego ze sklepu.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2kg surowego boczku
    3 liście laurowe
    6 ząbków czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    łyżeczka majeranku
    3 łyżki soli
    1,5 l wody
    rękaw do pieczenia

    Do posypania boczku:
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    łyżeczka majeranku
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek zalewamy wodą aby cały był przykryty, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie boczek i czosnek wyjmujemy z zalewy. W środek boczku układamy plasterki czosnku, zwijamy w rulon i związujemy ciasno sznurkiem. Boczek posypujemy jeszcze solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem.
  • image-10djepq 2. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia zapinamy klipsami i wkładamy do blaszki. Blaszkę z mięsem wkładamy do piekarnika i pieczemy około 2 godzin w 180C. Po godzinie przekręcamy na drugą stronę a 20 minut przed końcem pieczenia rozrywamy rękaw aby skórka się przyrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować