2kg surowego boczku
3 liście laurowe
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki przyprawy do kurczaka
łyżeczka majeranku
3 łyżki soli
1,5 l wody
rękaw do pieczenia
Do posypania boczku:
2 łyżki przyprawy do kurczaka
łyżeczka majeranku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania przepisu:
Pieczony boczek
1.
Boczek zalewamy wodą aby cały był przykryty, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie boczek i czosnek wyjmujemy z zalewy. W środek boczku układamy plasterki czosnku, zwijamy w rulon i związujemy ciasno sznurkiem. Boczek posypujemy jeszcze solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem.
2.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia zapinamy klipsami i wkładamy do blaszki. Blaszkę z mięsem wkładamy do piekarnika i pieczemy około 2 godzin w 180C. Po godzinie przekręcamy na drugą stronę a 20 minut przed końcem pieczenia rozrywamy rękaw aby skórka się przyrumieniła.
PP_04-2015
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze