Pieczone pierogi z kapustą kiszoną , rybą i zieleniną

4.33 (15 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane pierogi możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły , a jeszcze lepiej zjeść od razu z blachy jeszcze ciepłe :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz :
    250 g kiszonej kapusty
    250 g fileta ryby , bez skóry - u mnie miruna
    1 cebula
    2 listki laurowe
    2 szklanki bulionu warzywnego
    50 g masła
    3-4 łyżki oleju
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    sól i czarny mielony pieprz do smaku do smaku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    Zaczyn :
    50 g drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej +do podsypania
    3 łyżki roztopionego masła
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jajo wiejskie
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo :
    1 zmieszane jajko
    sezam lub czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.33 (15 ocen)

Zobacz również:

Pierogi pieczone Dania z ryb

Pieczone pierogi z kapustą kiszoną , rybą i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną kapustę zalewam wodą , odcedzam , siekam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję listki laurowe , posiekaną kapustę , podsmażam , podlewam bulionem , gotuję do miękkości aż odparuje cały płyn , studzę .
    Rybę kroję na kawałki , posypuję pieprzem cytrynowym , solą , smażę z obu stron na rumiano na oleju .
    Do kapusty dodaję rozdrobnioną widelcem rybę , czubrycę , lubczyk , pietruszkę , mieszam , próbuję doprawiam solą i pieprzem .
  • 2. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia . Do mąki dodaję zaczyn , jajo , jogurt , sól , zarabiam ciasto , dodaję masło , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam miseczką , pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut .
  • 3. Ciasto dzielę na osiem części , formuję kulę .
  • Pieczone pierogi z kapustą kiszoną , rybą i zieleniną 4. Każdą kulę posypuję lekko mąką , wałuję dość cienko , nakładam farsz , zlepiam pierogi , układam na blasze , smaruję zmieszanym jajkiem , posypuję sezamem lub czarnuszką - jak kto woli . Pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
  • Pieczone pierogi z kapustą kiszoną , rybą i zieleniną 5. Pierogi piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut aż staną się rumiane :)

Porady

Możemy wybrać każdą inną rybę - najlepiej fileta bez ości :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna Kapusta kiszona Mąka pszenna Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować