Pieczone pierogi z kapustą kiszoną , rybą i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę zalewam wodą , odcedzam , siekam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję listki laurowe , posiekaną kapustę , podsmażam , podlewam bulionem , gotuję do miękkości aż odparuje cały płyn , studzę .
Rybę kroję na kawałki , posypuję pieprzem cytrynowym , solą , smażę z obu stron na rumiano na oleju .
Do kapusty dodaję rozdrobnioną widelcem rybę , czubrycę , lubczyk , pietruszkę , mieszam , próbuję doprawiam solą i pieprzem .
2.Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia . Do mąki dodaję zaczyn , jajo , jogurt , sól , zarabiam ciasto , dodaję masło , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam miseczką , pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut .
3.Ciasto dzielę na osiem części , formuję kulę .
4.Każdą kulę posypuję lekko mąką , wałuję dość cienko , nakładam farsz , zlepiam pierogi , układam na blasze , smaruję zmieszanym jajkiem , posypuję sezamem lub czarnuszką - jak kto woli . Pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
5.Pierogi piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut aż staną się rumiane :)
Porady
Możemy wybrać każdą inną rybę - najlepiej fileta bez ości :)
Komentarze