Pieczone pierożki z tuńczykiem i papryką (pieczone empanadas)

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym razem postawiliśmy na tuńczyka i paprykę.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 12szt - 4 porcje
    -3 szkl. mąki pszennej
    -1/4 szklanki rozpuszczonego smalcu lub margaryny
    -1 szkl. ciepłej wody

    -2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 230g)
    -1/2 czerwonej papryki
    -1/2 małej cebuli
    -1 ząbek czosnku
    -słodka papryka
    -ostra papryka
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Empanadas Ryba

Pieczone pierożki z tuńczykiem i papryką (pieczone empanadas) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, smalcu, szklanki ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
    Na patelni rozgrzać olej z tuńczyka. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Paprykę umyć, oczyścić i drobno pokroić. dodać do cebuli. Podsmażyć kilka minut. Dodać tuńczyka z puszki. Całość wymieszać, doprawić i podsmażyć jeszcze chwilę. Ostudzić.
    Ciasto rozwałkować, dużą filiżanką wycinać kółka. Na każdy "placek" kłaść łyżką farsz. Zalepić. Gotowe pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować