Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Farsz:
    - 200 g kapusty kiszonej,
    - przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, kminek, liść laurowy.
    - 1 kostka rosołowa wołowa,
    - 1 kg pieczarek,
    - 3 cebule,
    - 3 ząbki czosnku,
    - odrobina masła.

    Ciasto:
    - 1/2 kg mąki,
    - 2 łyżki cukru,
    - 50 g świeżych drożdży,
    - 1/2 szklanki lub ciut więcej ciepłego mleka,
    - 2 jajka+1 jajko do posmarowania ew. samo żółtko,
    - 100 g rozpuszczonego masła,
    - 1 płaska łyżeczka soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki wołowej rosołowej (najlepiej tej domowej) do miękkości doprawiamy do smaku (w zależności czy jest kwaśna i słona). Zbyt kwaśną i słoną możemy wypłukać na durszlaku pod kranem. Przestudzoną kapustę drobno szatkujemy.
    Pieczarki tniemy w plasterki, lub na mniejsze kawałki, dusimy do miękkości na odrobinie masła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej ugotowaną kapustę.

    Drożdże zasypujemy łyżką cukru, dodajemy 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka, sól i cukier, mleko i rozpuszczone lekko wystudzone masło. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia pod ścierką. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, szklanką wykrajamy krążki, nakładamy farsz, lepimy pierogi. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Pieczemy góra-dół ok. 25 min. Wyjmujemy do wystudzenia. Przed samym podaniem możemy je na chwilę podgrzać w piekarniku aby ponownie były pyszynie chrupiące.

Porady

idealne do czerwonego barszczu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować