Rodzina uwielbia takie pierogi, dlatego też, nie zabraknie ich na świątecznym stole. Ich wspaniały aromat i wygląd, sam zachęci do rodzinnego biesiadowania.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
500 g. kiszonej kapusty
50 g. suszonych grzybów
1 papryka czerwona
1 cebula
100 g. masła
1 łyżka przyprawy do bigosu
2 gałązki tymianku
2 szczypty majeranku
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
3 szklanki + do podsypania mąki puszystej poznańskiej Lubella
50 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
100 g. roztopionego masła
2 szczypty soli
Dodatkowo:
duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
3 łyżki mieszanki ziaren [sezam, słonecznik, dynia]
1 żółtko
2 łyżki mleka
Pieczone pierogi z kapustą, grzybami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewam na noc wodą, rano odcedza, drobno siekam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje grzyby, podsmażam, dodaje przyprawę do bigosu, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, listki tymianku, majeranek, mieszam, odstawiam. Kapustę siekam, zalewam wodą, duszę do miękkości, odcedzam, dodaję do grzybów z cebulą i papryką, podsmażam. Całość doprawiam solą i pieprzem, studzę.
2.Mleko, cukier i drożdże mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaję rozczyn i sól, zagniatam ciasto, gdy składniki połączą się dodaje masło, zagniatam ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i stanie się jednolite i gładkie. Ciasto nakrywam miseczką, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
3.Ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuję mąką, dzielę na 8 części, formuje kulki, a z kulek placki. Na każdy placek nakładam farsz, lepię pierogi.
4.Pierogi układam na blasze, smaruje zmieszanym żółtkiem z mlekiem, posypuje ziarnami. Pozostawiam do wyrośnięcia.
5.Gotowe pierogi piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
6.Pierogi podaje do czerwonego barszczu lub do czystej zupy grzybowej.
Komentarze