Pieczone pierogi z kapustą, grzybami i papryką

  • wyświetlono: 679 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rodzina uwielbia takie pierogi, dlatego też, nie zabraknie ich na świątecznym stole. Ich wspaniały aromat i wygląd, sam zachęci do rodzinnego biesiadowania.

123
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Farsz:
500 g. kiszonej kapusty
50 g. suszonych grzybów
1 papryka czerwona
1 cebula
100 g. masła
1 łyżka przyprawy do bigosu
2 gałązki tymianku
2 szczypty majeranku
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
3 szklanki + do podsypania mąki puszystej poznańskiej Lubella
50 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
100 g. roztopionego masła
2 szczypty soli
Dodatkowo:
duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
3 łyżki mieszanki ziaren [sezam, słonecznik, dynia]
1 żółtko
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone pierogi z kapustą, grzybami i papryką

  • JK1. Grzyby zalewam na noc wodą, rano odcedza, drobno siekam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje grzyby, podsmażam, dodaje przyprawę do bigosu, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, listki tymianku, majeranek, mieszam, odstawiam. Kapustę siekam, zalewam wodą, duszę do miękkości, odcedzam, dodaję do grzybów z cebulą i papryką, podsmażam. Całość doprawiam solą i pieprzem, studzę.
  • jk2. Mleko, cukier i drożdże mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaję rozczyn i sól, zagniatam ciasto, gdy składniki połączą się dodaje masło, zagniatam ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i stanie się jednolite i gładkie. Ciasto nakrywam miseczką, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • jk3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuję mąką, dzielę na 8 części, formuje kulki, a z kulek placki. Na każdy placek nakładam farsz, lepię pierogi.
  • jk4. Pierogi układam na blasze, smaruje zmieszanym żółtkiem z mlekiem, posypuje ziarnami. Pozostawiam do wyrośnięcia.
  • jk5. Gotowe pierogi piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • jk6. Pierogi podaje do czerwonego barszczu lub do czystej zupy grzybowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogikapustapaprykagrzybyboże narodzenieUwielbiam Święta z Lubellą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: Paulina1507

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to...

pierogi

Dodane przez: lubieplacki

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis dostałam od babci, pierogi...

pierogi

Dodane przez: aliss06

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Najlepiej smakują jako dodatek...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pierogi z kapustą i grzybami

W moim domu pierogi z kapustą i...

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: mysza75

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi obowiązkowo królują u mnie...