Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona cebulą

0 (0 ocen)

Połączenie ziemniaków z kalarepą bardzo mi odpowiada, a w wersji pieczonej – wprost przepadam za tym warzywnym duetem. Do tego pikantna czerwona cebula, aromatyczne przyprawy i świeży koperek. W sam raz na letni obiad.

Składniki:

  • 700 g oskrobanych młodych ziemniaków
    4 nieduże młode kalarepy (łącznie 500 g)
    2 średnie czerwone cebule (łącznie 200 g)
    2 łyżki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
    4 – 5 łyżek oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Przystawki

Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona cebulą 1. Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i przełożyć do miski. Dodać obrane i podobnie rozdrobnione kalarepy oraz obraną i posiekaną na ćwierćpiórka cebulę. Wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Wsypać paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, kolendrę oraz imbir. Dodać przyprawy do smaku, a następnie wymieszać.
  • Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona cebulą 2. Całość równomiernie wyłożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona cebulą 3. Piec bez przykrycia 40 min (200 st. C).
  • Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona cebulą 4. Następnie składniki przełożyć do garnka i wymieszać ze świeży koperkiem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować