Połączenie ziemniaków z kalarepą bardzo mi odpowiada, a w wersji pieczonej – wprost przepadam za tym warzywnym duetem. Do tego pikantna czerwona cebula, aromatyczne przyprawy i świeży koperek. W sam raz na letni obiad.
Składniki:
700 g oskrobanych młodych ziemniaków
4 nieduże młode kalarepy (łącznie 500 g)
2 średnie czerwone cebule (łącznie 200 g)
2 łyżki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
4 – 5 łyżek oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki imbiru mielonego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Pieczone młode ziemniaki z kalarepą i czerwona cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i przełożyć do miski. Dodać obrane i podobnie rozdrobnione kalarepy oraz obraną i posiekaną na ćwierćpiórka cebulę. Wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Wsypać paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, kolendrę oraz imbir. Dodać przyprawy do smaku, a następnie wymieszać.
2.Całość równomiernie wyłożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec bez przykrycia 40 min (200 st. C).
4.Następnie składniki przełożyć do garnka i wymieszać ze świeży koperkiem. Podawać na ciepło.
Komentarze