Młode ziemniaki w sosie ogórkowo – serowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka z opiekanych młodych ziemniaków w sosie ze świeżym ogórkiem i serkiem topionym. Danie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sałatkę można uzupełnić o sztukę mięsa lub jajko sadzone oraz zieloną sałatę. Polecam, póki sezon w pełni.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg oskrobanych, ugotowanych młodych ziemniaków

    Sos:
    2 większe ogórki gruntowe (łącznie 200 g)
    3 duże ząbki czosnku
    po 1 kopiastej łyżce posiekanych ziół – bazylii, koperku
    100 g serka topionego kremowego
    2/3 szklanki wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki curry w proszku
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młode ziemniaki w sosie ogórkowo – serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki w sosie ogórkowo – serowym 1. Małe ziemniaki pozostawić w całości, duże – przekroić na połówki lub drobniej. Ziemniaki upiec na rumiano z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni i odłożyć.
  • Młode ziemniaki w sosie ogórkowo – serowym 2. Ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Warzywa przełożyć do garnka, dodać sproszkowaną paprykę, curry, kurkumę i gałkę muszkatołową oraz wlać wodę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 1 – 2 min. Następnie dołożyć kawałki sera topionego i wlać sok z cytryny - podgrzewać, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
  • Młode ziemniaki w sosie ogórkowo – serowym 3. Do sosu dodać posiekane zioła i przyprawy do smaku – wymieszać. Sos wymieszać z ziemniakami - ciepły bezpośrednio po przygotowaniu lub po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować