PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY

4.43 (187 ocen)

  • 1 godz. 18 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor.

  • 1 godz. 18 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • udka z kurczaka bez skóry 1 kg.
    sól himalajska 3/4 łyżeczki
    przyprawa gyros 1 łyżka
    suszona natka pietruszki 1 łyżka
    pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
    mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki
    mąka kukurydziana 2 łyżki
    olej 3 łyżki
    masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.43 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone złote udka bez skóry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy. Umieszczamy w woreczku. Posypujemy solą, przyprawą do gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy woreczek i dokładnie potrząsamy, mieszamy, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całości. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie potrząsamy.
    Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy udka, podsmażamy z każdej strony na średnim ogniu.
    Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy resztą oleju z patelni. Na patelnie dodatkowo wlewamy trochę wody, mieszamy, wlewamy do mięsa.
  • 3. Udka wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-30 minut w zależności od piekarnika ( u mnie 20 minut ze względu na małe udka ). Gdy się ze złocą wyciągamy, aby ich nie przesuszyć.

Porady

Gdy udka jednak będą za suche, można to naprawić. Wystarczy umieścić je na patelni i podlać niewielką ilością wody, dusząc przez kilka minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować