Pieczone bataty podane z ricottą

  • wyświetlono: 131 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pieczone plastry słodkiego ziemniaka podaję z ricottą doprawioną ziołami i czarnymi oliwkami. Świetnym dodatkiem są soczyste ziarna granatu i przełamująca słodycz rukola.

Iwona75
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

2 bataty (w miarę okrągłe)
200 g ricotty
2 łyżki czarnych oliwek
Suszona bazylia
1/2 owocu granatu
Garść rukoli
Olej do smarowania batatów
Sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone bataty podane z ricottą

  • 1. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj, pokrój w 1 cm grubości plastry. Każdy posmaruj olejem. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 st. C do miękkości.
  • 2. Oliwki pokrój w plasterki. Wymieszaj z ricottą, dodaj też suszoną bazylię, sól i pieprz do smaku.
  • 3. Na każdy plasterek batata nałóż 1-2 łyżki ricotty, posyp pestkami granata i rukolą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rukolaczarne oliwkiricottagranatbatatypieczone bataty

Komentarze

Podobne przepisy

Ravioli z żółtkiem ricottą i szpinakiem

Dodane przez: Anyzkowo

Ravioli z żółtkiem ricottą i szpinakiem

Ravioli z żółtkiem ricottą, szpinakiem...

mortadella

Dodane przez: martynia6

Mortadella z ricottą

Mortadela jest rodzajem włoskiej...

mozarella smażona I

Dodane przez: Agiatis

Mozzarella smażona z salsą podana

Ser mozzarella panierowany w towarzystwie...

sałatka śledziowa

Dodane przez: agarybak76

Sałatka śledziowa podana z jajkiem

Prosta, szybka i bardzo smaczna...

Bataty gotowane na parze

Dodane przez: kamila19851

Bataty gotowane na parze

Jeśli macie ochotę czasem na mała...

image-0us3b4f

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PESTO z PAPRYKĄ i RICOTTĄ (PESTO alla CALABRESE)

Pesto z regionu Kalabria. Idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE