pieczone bataty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i zdrowe, idealne na przyjęcie ze znajomymi, jak i na obiad :).

  • 40 min

Składniki:

  • 4 bataty pokrojone w plastry (każdy na 4)
    oliwa z oliwek
    1 czerwona cebula pokrojona w księżyce
    1/2 czerwonej papryki
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    boczek pokrojony w paseczki
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka majonezu
    sól świeżo mielona
    pieprz świeżo mielony
    szczypta ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry batata ułożyć na blaszce, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
    W tym czasie przygotować farsz, na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę, po 5 minutach dodać paprykę, na koniec boczek i czosnek, podsmażać ok 10 minut cały czas mieszając, doprawić ziołami.
    W miseczce wymieszać jogurt, majonez, sól i pieprz.
    Upieczone bataty posmarować każdy osobno jogurtowo-majonezowym sosem, nałożyć farsz z papryki i boczku i zapiekać jeszcze 10 minut.
    Podawać gorące - bo takie najlepsze :).
    Idealne jako przekąska lub na obiad/kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować