Smaczna przekąska. Choć bataty to słodkie ziemniaki, w tym daniu doskonale komponują się z czosnkiem i serem. Do tego ta chrupiąca skórka... Mmmmm - idealne finger food.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5 - 6 małych (wąskich) batatów (bataty baby)
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
10 dag sera żółtego
3 łyżki oliwy z oliwek
papryka w proszku (ostra lub słodka)
sól, pieprz
Pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Małe bataty dokładnie umyć i pokroić na 1,5 cm talarki.
Ułożyć na blasze, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min.
2.Po 30 minutach sprawdzić widelcem, czy talarki już zmiękły. Wyjąć blachę i rozgnieść widelcem środki w każdym talarku.
3.Posypać solą, pieprzem i papryką ostrą lub słodką (według uznania). Nałożyć na każdy talarek trochę czosnku, następnie pokrojoną natkę pietruszki i na koniec starkowany ser.
4.Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25 min. aż skórka talarków będzie bardziej podpieczona i chrupka.
Komentarze