Pieczone bataty

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna przekąska. Choć bataty to słodkie ziemniaki, w tym daniu doskonale komponują się z czosnkiem i serem. Do tego ta chrupiąca skórka... Mmmmm - idealne finger food.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 - 6 małych (wąskich) batatów (bataty baby)
    natka pietruszki
    4 ząbki czosnku
    10 dag sera żółtego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    papryka w proszku (ostra lub słodka)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone bataty 1. Małe bataty dokładnie umyć i pokroić na 1,5 cm talarki.
    Ułożyć na blasze, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min.
  • pieczone bataty 2. Po 30 minutach sprawdzić widelcem, czy talarki już zmiękły. Wyjąć blachę i rozgnieść widelcem środki w każdym talarku.
  • pieczone bataty 3. Posypać solą, pieprzem i papryką ostrą lub słodką (według uznania). Nałożyć na każdy talarek trochę czosnku, następnie pokrojoną natkę pietruszki i na koniec starkowany ser.
  • pieczone bataty 4. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25 min. aż skórka talarków będzie bardziej podpieczona i chrupka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować