Pieczona mielonka pod sezamem

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miały być mielone kotlety, jednak brak czasu zmienił menu:))) Wyszła pieczeń, doskonała na ciepło jak i na zimno. Wykonanie nie zajęło wiele czasu , a domownikom bardzo posmakowała.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kilogram szynki mielonej
    1 cebula
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    3 jajka
    1 kajzerka
    1 szklanka mleka
    2 łyżki bułki tartej
    2 szczypty przyprawy harissa
    2 szczypty majeranku
    2 łyżeczki przyprawy do mięs
    sól i pieprz czarny mielony do smaku
    2 łyżki sezamu białego
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 10 cm x 40 cm
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń wieprzowa

Pieczona mielonka pod sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona mielonka pod sezamem 1. Kajzerkę zalewam mlekiem , gdy wchłonie płyn , odciskam . Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle . Do mięsa dodaję kajzerkę , cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , jajka , bułkę tartą . Doprawiam harissą , przyprawą do mięs , majerankiem , solą , pieprzem , masę wyrabiam . Jednolitą masę przekładam do formy , wyrównuję , posypuję sezamem , piekę ok . godziny w temperaturze 180 stopni .

Porady

Po wyjęciu pieczeni z piekarnika jeśli podaję ją na ciepło - to kroję , jeśli na zimno np . do pieczywa , to studzę , wstawiam do lodówki - lepiej się kroi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować