Szyszki drobiowe z sezamem

4.5 (166 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, sycące lekko pikantne w smaku drobiowe szyszki otulone ciastem, w bułce tartej i sezamie. Idealnie smakują zamoczone w pikantnym sosie. Polecam jako przekąska na przyjęcie lub jako danie obiadowe z surówką i frytkami.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka

    Ciasto:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki papryki chili w proszku
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    jajko

    Oraz:
    szklanka bułki tartej
    szklanka sezamu
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Szyszki drobiowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w średnią kostkę.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia,paprykę w proszku, sól oraz jajko mieszamy łyżką do połączenia składników. Wrzucamy kawałki mięsa mieszamy.
  • . 3. Bułkę tartą łączymy z sezamem. Mięso przekładamy do panierki i obtaczamy formując kulkę.
  • 4. Olej rozgrzewamy do gorącego przekładamy szyszki mięsne. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • 5. Podajemy z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować