Pyszne, sycące lekko pikantne w smaku drobiowe szyszki otulone ciastem, w bułce tartej i sezamie. Idealnie smakują zamoczone w pikantnym sosie. Polecam jako przekąska na przyjęcie lub jako danie obiadowe z surówką i frytkami.
35 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki papryki chili w proszku
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
Szyszki drobiowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w średnią kostkę.
2.Do miski wsypujemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia,paprykę w proszku, sól oraz jajko mieszamy łyżką do połączenia składników. Wrzucamy kawałki mięsa mieszamy.
3.Bułkę tartą łączymy z sezamem. Mięso przekładamy do panierki i obtaczamy formując kulkę.
4.Olej rozgrzewamy do gorącego przekładamy szyszki mięsne. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Komentarze