mielonka ze słoika

  • wyświetlono: 36606 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Bardzo smakowita domowa wędlinka, bez konserwantów, tania, banalnie prosta. Porcja na około 6 - 7 słoiczków dżemówek. Trwałość tak przygotowanej mielonki to około miesiąc pod warunkiem, że będziemy przechowywać ją w lodówce.

capri
  • 200min

Składniki

1,3 kg łopatki lub karczku wieprzowego
0,8 kg boczku surowego (powinien być tłusty)
2 płaskie łyżeczki soli lub peklosoli
1,5 - 2 łyżki majeranku
6 - 8 ząbków czosnku
1,5 łyżeczki pieprzu czarnego
3/4 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

mielonka ze słoika

  • 1. Mięso mielimy, czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajmy go do mięsa razem z przyprawami, dolewamy wodę i wyrabiamy całość na jednolitą masę.
    Słoiczki wyparzamy, wkładamy do nich masę mięsną upychając ściśle do wysokości 3/4 słoiczka, zakręcamy dokładnie.

    Słoiki pasteryzujemy przez 90 minut (od momentu zagotowania). Woda ma sięgać do wysokości mięska, jeśli się wygotuje, uzupełniamy ją wrzątkiem.

Porady

Jeśli chcemy by ilość tłuszczu na wierzchu była większa, dodajmy proporcjonalnie więcej boczku.
Jeśli chcemy, by mięsko było bardziej różowe dodajmy zamiast zwykłej soli, sól peklową.
Szczegóły wielokrotnej pasteryzacji wg Kuronia:
Mięso możemy zapasteryzować w różnej wielkości słojach i z przeznaczeniem do spożycia w okresie od 1 miesiąca do 6 miesięcy od chwili pasteryzacji. Dlatego powinniśmy pamiętać, że trwałość produktu zależna jest od czasu i wielokrotności pasteryzacji. I tak, słoje o objętości 500 ml gotujemy wraz zawartością - 60 minut przy pierwszej, 40 minut przy drugiej, a 30 minut przy trzeciej pasteryzacji. Słoje o objętości 1 l odpowiednio - 90, 60 i 45 minut, a większe, o pojemności 1,5 litra - 120, 80, 60 minut. Pasteryzujemy mięso w odstępach jedno - dwudniowych. Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10ºC, druga przedłuża nam trwałość do 6 miesięcy, nadal w niskich temperaturach, a trzecia 6 miesięcy nawet bez chłodzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimięso wieprzoweczosnekłopatkamajeranekkarczekboczek surowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1opas8c

Dodane przez: Docherro

Przysmak ze słoika

Trochę czasu zajmuje zrobienie...

Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką

Dodane przez: AnetaSłużałek

Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką

Jest przepyszna i zdrowa bo bez...

Domowa konserwa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowa konserwa (mielonka)

Pyszna, łatwa w przygotowaniu domowej...

Mielonki drobiowe

Dodane przez: Wioleczka1

Mielonki drobiowe

Nie ma to jak pyszna, aromatyczna...

Domowa mielonka z szynkowara

Dodane przez: sonieczka

własna mielonka z szynkowara

z cyklu wiemy co jemy

domowa mielonka kanapkowa

Dodane przez: anka1988

Domowa mielonka kanapkowa

Domowa konserwa kanapkowa bez konserwantów.