Pieczeń wieprzowa ze szpinakiem i pieczarkami

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mięso mielone inaczej – na ciepło i na zimno z dodatkiem szpinaku i pieczarek. Idealny dodatek do obiadu na gorąco z ziemniakami i dowolną surówką lub do chleba na kanapkę na zimno.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 12x24 cm
    60 dag mięsa mielonego z łopatki
    1 duże jajko
    1 średnia cebula + 1 łyżeczka oleju
    Sól, pieprz do smaku
    Tłuszcz do formy i bułka tarta
    30 dag pieczarek
    40 dag mrożonego szpinaku
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń

Pieczeń wieprzowa ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do mięsa dodać jajko, sól, pieprz do smaku oraz lekko podsmażoną cebulę – wyrobić na jednolitą masę. Formę natłuść, wysypać bułką tartą. Szpinak dobrze odparować na patelni, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Na dno formy wyłożyć porcję mięsa, potem masę szpinakową, mięso, plastry pieczarek, mięso. Wyrównać. Posypać delikatnie bułką tartą. Wstawić do podgrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni 30 minut, potem zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze 30 minut. Pozostałe pieczarki podsmażyć na oleju, wyłożyć na wierzch upieczonej pieczeni.

Porady

1. do smarowania formy dobrze jest użyć oleju. 2. do pieczeni można użyć grzybów zamiast pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować