Pieczona szynka, pieczeń wieprzowa

4.67 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Soczysta, mięciutka, pełna ziołowego aromatu szynka, doskonała na rodzinny obiad. Idealna do ziemniaczków i surówki. Mięso można podać z powstałym podczas pieczenia sosem. Lub zmiksować do niego wykorzystaną podczas pieczenia cebulę – powstanie wtedy pyszny sos cebulowy, idealny do mięsa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej (bez skóry)
    3 cebule
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    10-15 goździków
    1 listek laurowy
    1 łyżka smalcu
    sól
    pieprz biały
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Pieczona szynka, pieczeń wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę opłukać, osuszyć. Lekko ponacinać i nadziać goździkami. Natrzeć solą i białym pieprzem. Obrać cebulę i pokroić na połówki. Ułożyć mięso i cebulę w naczyniu żaroodpornym, wrzucić listek laurowy. Podlać szklanką wody i dać łyżkę smalcu. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia wlać jeszcze 1 szklankę wody, podlewać mięso kilka razy tworzącym się sosem. Po upieczeniu zdjąć szynkę i cebulę z formy. Sos przecedzić do garnka, zagęścić mąką ziemniaczaną, doprawić. Wyłożyć mięso i cebulę na półmisek. Sos podawać osobno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować