270 g łopatki wieprzowej
270 g boczku
250 g piersi z kurczaka
250 g wątróbki drobiowej
250 g wołowiny
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
4 liście laurowe
2 cebule
5 łyżek bułki tartej
4 jajka
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
Pasztet z mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę, boczek, pierś z kurczaka i wołowinę obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka z wodą, obranymi warzywami i liśćmi laurowymi. Gotujemy 50-55 min.
Wątróbkę obsmażamy na patelni.
Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody.
Ugotowane mięso, obsmażoną wątróbkę i warzywa studzimy.
Wyrzucamy liście laurowe.
Mięso, warzywa, cebule i namoczoną bułkę dwukrotnie mielimy maszynką do mielenia mięsa.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut.
Komentarze