Pyszny, kremowy, łatwy do krojenia. Idealna przystawka.
Składniki:
6 keksówek foliowych 10×20 cm
1,6 kg ćwiartek z kurczaka*
500 g karkówki
500 g wątróbki drobiowej
300 g wołowiny bez kości ( dowolnej )
pęczek włoszczyzny
2 cebule
2 bułki kajzerki
100 g śmietany kremówki
5-6 jajek
1 łyżeczka ziaren ziela ang.
1 łyżka ziaren pieprzu
5 liści laurowych
1 łyżka majeranku
sól,pieprz do smaku ( po ok. łyżce )
4 łyżki smalcu z cebulką**
100 g suszonych śliwek**
olej lub masło
Pieczony pasztet z mieszanego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy w kawałki. Nóżki na pół, karkówkę i wołowinę w kostkę 3×4 cm – stosunkowo drobno, bo gotuje się dłużej niż kurczak. Przekładamy do garnka.
Dodajemy przyprawy – liście, ziele, pieprz oraz umytą,obraną i pokrojoną włoszczyznę, bez kapusty.
Zalewamy wodą tak aby na 3-4 cm zakrywała mięso. Gotujemy ok. 2 godzin, aż mięso będzie odchodziło od kości.
2.Wątróbkę oczyszczamy z pęcherzyków.
Cebulę siekamy i na maśle lub oleju podsmażamy aż się zezłoci, dodajemy wątróbkę. Smażymy , obracając, 5 minut, aby nie była zbyt twarda, po naciśnięciu nie powinna wylewać się krew.
Bułki namaczamy w wywarze.
Ciepłe mięso oddzielamy od kości, mielimy razem z bułkami, wątróbką i cebulą, minimum dwukrotnie.
Wbijamy jajka, dodajemy kremówkę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
3.Przekładamy do foremek.
Na wierzchu rozkładamy smalec, lekko wbijając go w pasztet lub suszone śliwki.
Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut.
Studzimy, przechowujemy w lodówce.
Porady
Pasztet jest też pyszny pieczony z suszonymi śliwkami lub słoniną - dodatki wbijamy w masę i wygładzamy szpatułą.
Komentarze