Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa

4.48 (182 ocen)

Pyszny, kremowy, łatwy do krojenia. Idealna przystawka.

Składniki:

  • 6 keksówek foliowych 10×20 cm

    1,6 kg ćwiartek z kurczaka*
    500 g karkówki
    500 g wątróbki drobiowej
    300 g wołowiny bez kości ( dowolnej )
    pęczek włoszczyzny
    2 cebule
    2 bułki kajzerki
    100 g śmietany kremówki
    5-6 jajek
    1 łyżeczka ziaren ziela ang.
    1 łyżka ziaren pieprzu
    5 liści laurowych
    1 łyżka majeranku
    sól,pieprz do smaku ( po ok. łyżce )
    4 łyżki smalcu z cebulką**
    100 g suszonych śliwek**
    olej lub masło
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pieczony pasztet z mieszanego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wywar 1. Mięso myjemy, kroimy w kawałki. Nóżki na pół, karkówkę i wołowinę w kostkę 3×4 cm – stosunkowo drobno, bo gotuje się dłużej niż kurczak. Przekładamy do garnka.
    Dodajemy przyprawy – liście, ziele, pieprz oraz umytą,obraną i pokrojoną włoszczyznę, bez kapusty.
    Zalewamy wodą tak aby na 3-4 cm zakrywała mięso. Gotujemy ok. 2 godzin, aż mięso będzie odchodziło od kości.
  • masa 2. Wątróbkę oczyszczamy z pęcherzyków.
    Cebulę siekamy i na maśle lub oleju podsmażamy aż się zezłoci, dodajemy wątróbkę. Smażymy , obracając, 5 minut, aby nie była zbyt twarda, po naciśnięciu nie powinna wylewać się krew.
    Bułki namaczamy w wywarze.
    Ciepłe mięso oddzielamy od kości, mielimy razem z bułkami, wątróbką i cebulą, minimum dwukrotnie.
    Wbijamy jajka, dodajemy kremówkę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
  • 3. Przekładamy do foremek.
    Na wierzchu rozkładamy smalec, lekko wbijając go w pasztet lub suszone śliwki.
    Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut.
    Studzimy, przechowujemy w lodówce.

Porady

Pasztet jest też pyszny pieczony z suszonymi śliwkami lub słoniną - dodatki wbijamy w masę i wygładzamy szpatułą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować