Pasztet z królika z całym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podzielone tuszki królicze dokładnie nacieramy solą i pieprzem czarnym. Wszystkie warzywa wchodzące w skład marynaty kroimy w plasterki. Mięso układamy warstwowo w głębokim (ceramicznym lub kamionkowym) naczyniu, każdą warstwę przesypując warzywami. Czas marynowania ok. 24 godzin. Jeśli chcemy marynować królika dłużej (nawet do 76 h) wcześniej każdą cześć królika należy dokładnie nasmarować olejem, aby odciąć dopływ powietrza do jego powierzchniowych części.
.
2.Na suchej patelni wytapiamy słoninę i przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały z wytopionej słoniny wrzucamy mięso królika i rumienimy. Przekładamy do garnka, a na patelnię wrzucamy wątróbkę. Rumienimy i dodajemy do mięsa i słoniny.
3.Następnie do garnka z mięsem dolewamy ½ szklanki wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do mięsa duszonego, grubo pokrojoną cebulę i całość dusimy ok. 45-60 minut.
4.Uduszone mięso oddzielamy od kości i całość (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
5.Do masy mięsnej dodajemy jajka i ewentualnie sól do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
6.Warstwa przełożonej masy powinna wynosić ok. 1-1,5 cm. Na to układamy ugotowane jajka w całości i na wierzch wykładamy dalszą część masy dokładnie wypełniając miejsca między jajkami. Zapiekamy ok. 90 minut w temp. 180°C.
Komentarze