Pasztet z królika

  • wyświetlono: 3422 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od starszej Pani , której nie znam. Od tamtej pory pasztet gości na naszym stole :)

  • 180min

Składniki

1 cały królik, lub 2 bez nóg,
200 g słoniny lub podgardla,
300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
włoszczyzna ( 1 por, 3 marchewki, 1 maly seler + liście , 2 cebule),
3 jajka,
bułka tarta, 
sól, pieprz(mniej) ,pieprz ziołowy(więcej)
10 ziaren ziele angielskie,
5 liści laurowych.

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z królika

  • 1. Królika wraz ze słoniną lub podgardlem  gotować do miękkości (ok.1 godzina) wraz z warzywami (przyprawić do smaku solą i pieprzem, zielem angielskim oraz  liśćmi laurowymi). Następnie wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i wraz z warzywami przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach . Wątróbkę pokroic ,sparzyć wrzącą wodą i chwilę zostawić, żeby się ścięła. Również ją zmielić.
    Do  masy dodać powoli bułkę tartą, wbić jajka, przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać i wyrobić.
    Przełożyć do dwóch foremek keksowych, wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tartą. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony pasztet z królika

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczony pasztet z królika

Każdy wie, że zrobione w domu wędliny...

pasztet z królika

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Pasztet z królika

Pyszny,domowy pasztet

Pasztet z królika

Dodane przez: zzewa

Pasztet z królika

Wiem, ze nie każdy lubi królika,...

Pasztet z królika w otulinie

Dodane przez: gizmo_ne

Pasztet z królika

Podczas świętowania wielkiej nocy,...

Pasztet z królika

Dodane przez: Mola1122

Pasztet z królika

Domowy pasztet zawsze najlepszy

Dodane przez: marlenapawluk

Pasztet z królika

Na każde świata tata piecze nam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE