REKLAMA

Pieczony pasztet z królika

wyświetlono: 2188 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 1

Każdy wie, że zrobione w domu wędliny czy pasztety są najlepsze. Ja pokusiłam się o pasztet z królika. I nie jest to pasztet, jak w sklepie z dodatkiem 2-3% mięsa z królika. To pasztet z prawdziwego, tłustego króla, który nie był żywiony sztucznymi paszami. W pasztecie nie ma sztucznych wypełniaczy typu kasza manna i nie zawiera zmielonych chrzęści, ani kości. Jest to pasztet 100 % mięsa, takie właśnie pasztety piekły nasze babcie.
Muszę przyznać, że pasztet mi naprawdę wyszedł: pachnący rozmarynem i idealnie kremowy, w sam raz do smarowania na kanapki. Będzie idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne kanapki. Polecam serdecznie, zróbcie w domu taki pasztet, a już nigdy nie kupicie sklepowej profanacji.

opublikowany: 12.12.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Tuszka z dużego, tłustego królika wraz z podrobami ok. 3 kg
    800 g podgardla wieprzowego
    2 kajzerki
    5 jaj L
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 por
    1/ 2 selera
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    Sól
    Pieprz
    Czosnek granulowny
    Gałka muszkatołowa
    Papryka słodka w proszku
    Imbir mielony
    1/2 kostki masła
    2 łyżki bułki tartej
    5 galązek świeżego rozmarynu
    Ponad to:
    5 foremek aluminiowych o poj 600 ml
Ocena:

(średnia 5 z 184 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Pieczony pasztet z królika 1. Mięso z królika podzielić na porcje, wyciąć podroby i widoczny tłuszcz. Nie wyrzucać! Porcje królika obsmażać na maśle na złoto i przekładać do garnka do garnka dodać obraną włoszczyznę, ziele angielskie, sól, listku laurowe i sól, zalać wodą tak aby przykryła tylko mięso.
    Wątróbkę i resztę podrobów podsmażyć na patelni i odłożyć na bok.
    Gotować aż mięso będzie miękkie, ja zrobiłam to wszybkowarze, więc zajęło mi to tylko 30 minut, a w zwykłym garnku może to trwać nawet 1,5 do 2 h.
    Następnie mięso ostudzić, a rosół przecedzić. W części rosołu namoczyć kajzerki.
    Mięso oddzielić od kości i razem z pietruszką i marchewką przepuścić przez drobne oczka maszynki do mielenia mięsa. Odciśniętą bułkę, smażone podroby, wycięty wcześniej z królika surowy tłuszcz i surowe podgardle również przepuścić przez maszynkę. Proces mielenia powtórzyć conajmniej 3 krotnie aby pasztet był gładki.
    Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, wyrabiać pasztet stopniowo dolewając 3 szklanki zimnego rosołu z naszego królika. Masa ma być dość rzadka.
    Foremki nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do foremek włożyć masę pasztetową, postukać od spodu, aby nie było powietrza. Na wierzchu ułożyć po gałązce świeżego rozmarynu. Foremki włożyć do głębszej blachy, którą wypełnić wodą. Woda z blachy będzie parować i pasztet nie zrobi się suchy. Piec w 170 st przez 1, 5 h. Odstawić w zimne miejsce na przynajmniej 12 h, aby pasztet się schłodził i można go było smarować. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ania321 moje zdjęcie1

Pasztet z królika

Taki domowy pasztet jest świetną alternatywą dla kupnych pasztetów i wędlin. Najlepiej smakuje z chlebem domowej roboty.

kategoria: Pasztet opublikowany: 02.05.2020 | wyświetlono: 1674 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewel222

Pasztet z królika

Przepis dostałam od starszej Pani , której nie znam. Od tamtej pory pasztet gości na naszym stole :)

kategoria: Pasztet opublikowany: 27.06.2015 | wyświetlono: 3890 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Pasztet z królika

Prawdziwie smaczny domowy pasztet. Idealny na święta i różne uroczyste okazje!

kategoria: dania mięsne Pasztet opublikowany: 25.04.2014 | wyświetlono: 5105 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: bogusia82 bogusia82

Pasztet z królika

Pyszny i delikatny w smaku pasztet z królika, często piekę go na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina go uwielbia.

kategoria: kanapki Pasztet opublikowany: 08.12.2015 | wyświetlono: 2533 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE