Pieczony pasztet z królika

  • wyświetlono: 1029 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Każdy wie, że zrobione w domu wędliny czy pasztety są najlepsze. Ja pokusiłam się o pasztet z królika. I nie jest to pasztet, jak w sklepie z dodatkiem 2-3% mięsa z królika. To pasztet z prawdziwego, tłustego króla, który nie był żywiony sztucznymi paszami. W pasztecie nie ma sztucznych wypełniaczy typu kasza manna i nie zawiera zmielonych chrzęści, ani kości. Jest to pasztet 100 % mięsa, takie właśnie pasztety piekły nasze babcie. Muszę przyznać, że pasztet mi naprawdę wyszedł: pachnący rozmarynem i idealnie kremowy, w sam raz do smarowania na kanapki. Będzie idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne kanapki. Polecam serdecznie, zróbcie w domu taki pasztet, a już nigdy nie kupicie sklepowej profanacji.

IMG_20200806_213033_346
  • 50 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Tuszka z dużego, tłustego królika wraz z podrobami ok. 3 kg
800 g podgardla wieprzowego
2 kajzerki
5 jaj L
4 marchewki
2 pietruszki
1 por
1/ 2 selera
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
Sól
Pieprz
Czosnek granulowny
Gałka muszkatołowa
Papryka słodka w proszku
Imbir mielony
1/2 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
5 galązek świeżego rozmarynu
Ponad to:
5 foremek aluminiowych o poj 600 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony pasztet z królika

  • Pieczony pasztet z królika1. Mięso z królika podzielić na porcje, wyciąć podroby i widoczny tłuszcz. Nie wyrzucać! Porcje królika obsmażać na maśle na złoto i przekładać do garnka do garnka dodać obraną włoszczyznę, ziele angielskie, sól, listku laurowe i sól, zalać wodą tak aby przykryła tylko mięso.
    Wątróbkę i resztę podrobów podsmażyć na patelni i odłożyć na bok.
    Gotować aż mięso będzie miękkie, ja zrobiłam to wszybkowarze, więc zajęło mi to tylko 30 minut, a w zwykłym garnku może to trwać nawet 1,5 do 2 h.
    Następnie mięso ostudzić, a rosół przecedzić. W części rosołu namoczyć kajzerki.
    Mięso oddzielić od kości i razem z pietruszką i marchewką przepuścić przez drobne oczka maszynki do mielenia mięsa. Odciśniętą bułkę, smażone podroby, wycięty wcześniej z królika surowy tłuszcz i surowe podgardle również przepuścić przez maszynkę. Proces mielenia powtórzyć conajmniej 3 krotnie aby pasztet był gładki.
    Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, wyrabiać pasztet stopniowo dolewając 3 szklanki zimnego rosołu z naszego królika. Masa ma być dość rzadka.
    Foremki nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do foremek włożyć masę pasztetową, postukać od spodu, aby nie było powietrza. Na wierzchu ułożyć po gałązce świeżego rozmarynu. Foremki włożyć do głębszej blachy, którą wypełnić wodą. Woda z blachy będzie parować i pasztet nie zrobi się suchy. Piec w 170 st przez 1, 5 h. Odstawić w zimne miejsce na przynajmniej 12 h, aby pasztet się schłodził i można go było smarować. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pasztetkuchnia babcidomowy pasztetkuchnia staropolskapasztet z królikamięso z królikakremowy pasztet

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet z królika

Dodane przez: Marcelina

pasztet z królika

Delikatny chudy pasztet z królika

Pasztet z królika i łopatki

Dodane przez: zzewa

Pasztet z królika i łopatki

Bardzo smaczny domowy pasztet,...

Domowy pasztet z królika

Dodane przez: e-jola1

Domowy pasztet z królika

Szybki przepis na pasztet

image-0ua8hc7

Dodane przez: Konto nieaktywne

PASZTET Z KRÓLIKA

Delikatny i smaczny pasztet.

Domowy Pasztet z Królika

Dodane przez: szymonberlowski

PASZTET z KRÓLIKA

Domowej roboty pyszny pasztet z...

Pasztet z królika

Dodane przez: kuchareczka93

Pasztet z królika

Przyznam się szczerze, że to mój...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE