Zachciało mi się czegoś dobrego do chlebka , no i wyszedł pasztet. Za wiele nie pojadłam , mąż zabrał sporą część do pracy. Smaczny, odchudzony i zrobię drugi. Szybki w wykonaniu.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. ćwiartek z kurczaka
1 skrzydło z indyka
50 dag. pieczarek
1 pęczek włoszczyzny[jak na rosół]
gałązka lubczyku
4 jajka
1 kajzerka
2 cebule
2 kopiaste łyżki masła
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 listki laurowy
2 szczypty majeranku
2 szczypty przyprawy Harissa
2 szczypty soli czosnkowej
sól i pieprz do smaku
wąska długa blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Pasztet z drobiu i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, oczyszczoną włoszczyznę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe, lubczyk gotuję w małej ilości wody do miękkości. Mięso studzę i obieram z kości. Na maśle szklę pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone pieczarki, smażę, studzę. Kajzerkę moczę w ok. 1 szklance rosołu od mięsa. Mięso, 1 marchewkę, podsmażone pieczarki, nieodsączoną kajzerkę mielę 2 razy. Masę mieszam z jajkami i przyprawami, nakładam do foremki i piekę ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Studzę.
Komentarze