Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzyj na grubych oczkach tarki do jarzyn, posól, wymieszaj i odstaw na godzinę, aby puściła sok.
2.Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 10 minut pod przykryciem w 1 i ¾ szklanki wody.
3.Następnie dokładnie odciśnij cukinię z soku i przełóż ją do dużej miski, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski, całość wymieszaj, możesz to zrobić mikserem. Dodaj ugotowaną soczewicę, kaszę mannę, jajka, oliwę z oliwek / możesz użyć oliwę, którą były zalane suszone pomidory/ i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami, których warto dać sporo, aby smak pasztetu był wyrazisty. Bardzo dokładnie wymieszaj.
4.Masę przełóż do formy o pojemności 1, 5 litra wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30-40 minut. Odstaw do wystudzenia.
Komentarze