Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii

4.47 (171 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pasztet z warzyw znakomicie smakuje i nie kruszy się przy krojeniu. Warunkiem sukcesu jest spora ilość przypraw, aby pasztet miał zdecydowany smak.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - soczewica (czerwona): 1 szklanka
    - cukinia (bez nasion): 900 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - pomidory (suszone w oleju): 6 sztuk
    - jajka: 3 sztuki
    - majeranek: 1 łyżka
    - kmin rzymski (do smaku): 1 szczypta
    - sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - papryka ostra (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - kasza manna: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.47 (171 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet

Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzyj na grubych oczkach tarki do jarzyn, posól, wymieszaj i odstaw na godzinę, aby puściła sok.
  • 2. Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 10 minut pod przykryciem w 1 i ¾ szklanki wody.
  • 3. Następnie dokładnie odciśnij cukinię z soku i przełóż ją do dużej miski, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski, całość wymieszaj, możesz to zrobić mikserem. Dodaj ugotowaną soczewicę, kaszę mannę, jajka, oliwę z oliwek / możesz użyć oliwę, którą były zalane suszone pomidory/ i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami, których warto dać sporo, aby smak pasztetu był wyrazisty. Bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii 4. Masę przełóż do formy o pojemności 1, 5 litra wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30-40 minut. Odstaw do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować