PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czasami warto ograniczyć jedzenie mięsa. Mąż uwielbia wszelkiej maści pasztety. Dlatego znalazłam alternatywę. Do zrobienia pasztetu użyłam czerwonej soczewicy oraz warzyw. Struktura pasztetu jest delikatna, dzięki czemu pasztet wychodzi przepyszny. Jeśli ktoś lubi może użyć zielonej lub innej ulubionej soczewicy.
Znakomicie zastąpił pasztet mięsny. Polecam spróbować ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    1 duża marchew
    1 liść laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 jaja
    1/4 szklanki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wywar 1. Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny.

    Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić.
  • pasztet 2. Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki keksowej. Piec ok 40 minut w 180st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować