Pasztet z czerwonej soczewicy

4.5 (159 ocen)

Kruchy pasztet z soczewicy z nutką kuminu i kolendry, którego smak dodatkowo wzbogaca czosnek i świeża natka pietruszki.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    3 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki mielonego kumniu
    1 łyżka kolendry
    1 łyżeczka chilli
    1 jajko
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z czerwonej soczewicy 1. Soczewicę gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami (kumin, kolendra i chilli) podsmażamy na oleju do zarumienienia. Studzimy. Dodajemy do soczewicy i wbijamy żółtko. Dobrze mieszamy.
  • Pasztet z czerwonej soczewicy 2. Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Przekładamy do prostokątnej formy (21cm x 11cm)wysmarowanej olejem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Natka pietruszki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować