Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy. Mięso z łopatki oraz z szynki kroimy w kostkę. Doprawiamy jarzynką, papryką oraz majerankiem. Obsmażamy na patelni razem z pokrojoną w plasterki cebulką (używamy 1 cebuli, pozostałe będziemy smażyli z wątróbką). Następnie mięso przekładamy do brytfanny, zalewamy wodą. Dodajemy obraną, pokrojoną w kawałki marchewkę i dusimy mięso do miękkości. Na bieżąco dolewamy wody, aby mięso się nie przypaliło.
2.Na patelni po smażonym mięsie smażymy wątróbkę razem z pozostałymi posiekanymi cebulami. Oprószamy ją pieprzem (nie solimy). Wątróbkę zastawiamy z ognia gdy będzie podsmażona.
3.Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego usmażoną wątróbkę i dusimy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.
4.Wystygnięte mięso razem z cebulką i marchewką bendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu) oraz olej rzepakowy. Przyprawiamy do smaku.
5.Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy od razu do masy mięsnej. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do masy mięsnej i delikatnie mieszamy łyżką.
6.Masę mięsną przekładamy do wysmarowanej margaryną oraz posypanej bułką tartą formy. Wyrównujemy wierzch, następnie na wierzchu posypujemy pozostałą żurawiną.
7.Formę z masą zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut. Gotowy pasztet odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze