Pasztet świąteczny

  • wyświetlono: 346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo prosty przepis na pasztet, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

zandero99
  • 200min

Składniki

- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 350 g szynki surowej
- 350 g wątróbki kurzej
- ok pół szklaki żurawiny
- 3 cebule
- 3 jajka
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego

sól, pieprz, papryka słodka, jarzynka, majeranek

Margaryna do wysmarowania formy oraz bułka tarta do obsypania boków.

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet świąteczny

  • 1. Mięso myjemy. Mięso z łopatki oraz z szynki kroimy w kostkę. Doprawiamy jarzynką, papryką oraz majerankiem. Obsmażamy na patelni razem z pokrojoną w plasterki cebulką (używamy 1 cebuli, pozostałe będziemy smażyli z wątróbką). Następnie mięso przekładamy do brytfanny, zalewamy wodą. Dodajemy obraną, pokrojoną w kawałki marchewkę i dusimy mięso do miękkości. Na bieżąco dolewamy wody, aby mięso się nie przypaliło.
  • 2. Na patelni po smażonym mięsie smażymy wątróbkę razem z pozostałymi posiekanymi cebulami. Oprószamy ją pieprzem (nie solimy). Wątróbkę zastawiamy z ognia gdy będzie podsmażona.
  • 3. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego usmażoną wątróbkę i dusimy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Wystygnięte mięso razem z cebulką i marchewką bendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu) oraz olej rzepakowy. Przyprawiamy do smaku.
  • 5. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy od razu do masy mięsnej. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do masy mięsnej i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 6. Masę mięsną przekładamy do wysmarowanej margaryną oraz posypanej bułką tartą formy. Wyrównujemy wierzch, następnie na wierzchu posypujemy pozostałą żurawiną.
  • 7. Formę z masą zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut. Gotowy pasztet odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Pasztet najlepiej kroić po ochłodzeniu w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaWielkanocświętaPasztetboże narodzenieŚwiąteczny pasztetświąteczne daniapasztet z ŻurawinąPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Dodane przez: tulcia

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Jest w nim głównie wątróbka i filet...

Świąteczny pasztet z jajkiem

Dodane przez: elka72

Świąteczny pasztet z jajkiem

Na wielkanocny stół proponuję wyśmienity...

Dodane przez: Aniaxx91

Pasztet świąteczny

Pierwszy raz robiła moja mama na...

Pasztet

Dodane przez: dora_kg

pasztet świąteczny

Potrawa wykonywana u nas od kilku...

pasztet domowej roboty

Dodane przez: rozaroza

Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy

Drobiowy pasztet z piersi kurczaka...

Pasztet na świąteczny stół

Dodane przez: iziona

Pasztet na świąteczny stół

Pasztet prawie myśliwski, ale cudownie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE