Pasztet świąteczny

4.5 (149 ocen)

  • 5 godz.

Aromatyczny i przepyszny pasztet, nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 70 dag podgardla
    1 kg kurczaka ( udka, skrzydełka, szyja)
    Skrzydło z indyka ( ok.40 dag)
    70 dag łopatki
    1 kg wątroby wieprzowej
    2 cebule
    Smalec
    Do mięsa drobiowego:
    2 marchewki
    Mały seler
    2 pietruszki
    Lubczyk
    Sól do smaku
    Pieprz czarny 8-10 ziarenek
    Ziele ang. 2 kulki
    Ponadto:

    Sól -2 łyżeczki
    Pieprz czarny – 1 łyżeczka
    Pieprz zielony - ½ łyżeczki
    Owoce jałowca – 1 łyżka
    3 liście laurowe
    3 ząbki czosnku
    5 kulek ziela angielskiego
    2 łyżki suszonej włoszczyzny
    Do masy na pasztet:
    2 bułki namoczone w wywarze po mięsie
    5 jajek
    Opakowanie gałki muszkatołowej ( 15 g)
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    Łyżeczka imbiru
    Łyżka majeranku
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08b8o1e 1. Mięso i wątrobę dokładnie myję. Drób gotuję z warzywami jak na rosół. Dość miękkie mięso drobiowe wyciągam i studzę.
  • image-10g05ma 2. Łopatkę, podgardle i wątrobę kroję na mniejsze kawałki i obsmażam na smalcu razem z obraną i pokrojoną w ósemki cebulą. Obsmażone przekładam do większego garnka, dodaję przyprawy - sól ,pieprz czarny ,pieprz zielony ,owoce jałowca , liście laurowe ,ząbki czosnku, kulek ziela angielskiego, i włoszczyznę, całość mieszam. Następnie duszę pod przykryciem, dolewam gorącej wody i gotuję do miękkości. Wątrobę wyciągam już po 15 minutach. Mięso po ugotowaniu studzę.
  • image-0lokj7t 3. Mięso drobiowe obieram z kości. Mielę w maszynce do mielenia razem z warzywami, odciśniętą bułką, mięsem wieprzowym, wątrobą i cebulą. Przyprawiam gałką, pieprzami, majerankiem, solą i imbirem, dodaję jajka i dokładnie mieszam.
  • image-16jbj03 4. Masę nakładam do podłużnych foremek ( keksówek) wysmarowanych uprzednio smalcem i oprószonych bułką tartą. Napełniłam dwie blaszki (35 x 14 cm) Piekłam jakieś 50 minut, termoobieg 175 st. C
    Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, następnie wkładam do lodówki. Kroję całkiem zimny.
  • image-10yk23x 5. Smacznego.

Porady

Pasztet kroimy dobrze schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować