Aromatyczny i przepyszny pasztet, nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
5 godz.
Składniki:
70 dag podgardla
1 kg kurczaka ( udka, skrzydełka, szyja)
Skrzydło z indyka ( ok.40 dag)
70 dag łopatki
1 kg wątroby wieprzowej
2 cebule
Smalec
Do mięsa drobiowego:
2 marchewki
Mały seler
2 pietruszki
Lubczyk
Sól do smaku
Pieprz czarny 8-10 ziarenek
Ziele ang. 2 kulki
Ponadto:
Sól -2 łyżeczki
Pieprz czarny – 1 łyżeczka
Pieprz zielony - ½ łyżeczki
Owoce jałowca – 1 łyżka
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki suszonej włoszczyzny
Do masy na pasztet:
2 bułki namoczone w wywarze po mięsie
5 jajek
Opakowanie gałki muszkatołowej ( 15 g)
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Łyżeczka imbiru
Łyżka majeranku
Sól do smaku
Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i wątrobę dokładnie myję. Drób gotuję z warzywami jak na rosół. Dość miękkie mięso drobiowe wyciągam i studzę.
2.Łopatkę, podgardle i wątrobę kroję na mniejsze kawałki i obsmażam na smalcu razem z obraną i pokrojoną w ósemki cebulą. Obsmażone przekładam do większego garnka, dodaję przyprawy - sól ,pieprz czarny ,pieprz zielony ,owoce jałowca , liście laurowe ,ząbki czosnku, kulek ziela angielskiego, i włoszczyznę, całość mieszam. Następnie duszę pod przykryciem, dolewam gorącej wody i gotuję do miękkości. Wątrobę wyciągam już po 15 minutach. Mięso po ugotowaniu studzę.
3.Mięso drobiowe obieram z kości. Mielę w maszynce do mielenia razem z warzywami, odciśniętą bułką, mięsem wieprzowym, wątrobą i cebulą. Przyprawiam gałką, pieprzami, majerankiem, solą i imbirem, dodaję jajka i dokładnie mieszam.
4.Masę nakładam do podłużnych foremek ( keksówek) wysmarowanych uprzednio smalcem i oprószonych bułką tartą. Napełniłam dwie blaszki (35 x 14 cm) Piekłam jakieś 50 minut, termoobieg 175 st. C
Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, następnie wkładam do lodówki. Kroję całkiem zimny.
Komentarze