Mój świąteczny pasztet

  • wyświetlono: 1790 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Znakomity pasztet, który obowiązkowo musi być w naszym domu na każde święta :) Znika z półmisków w rekordowym tempie. Ulubiony przez domowników i gości.

portret
  • 20 porcje
  • 180min

Składniki

1/2 kg mięsa wieprzowego bez kości (łopatka lub karczek)
1/2 kg mięsa wołowego bez kości (gulaszowe lub pieczeń)
2 duże udka z kurczaka (ok. 70 dag)
1/2 kg boczku surowego łuskanego (czyli bez kości)
1/2 kg wątróbki drobiowej
6 jajek
2 garści grzybów suszonych (ok. 40g)
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
bułka tarta
przyprawa typu wegeta
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec
sól, pieprz
majeranek
imbir mielony
gałka muszkatołowa mielona

Sposób przygotowania przepisu:

Mój świąteczny pasztet

  • 1. Mięso wieprzowe, wołowe i boczek kroimy w kawałki, udka dzielimy na 2 części. Wszystkie mięsa wkładamy do dużego garnka, dodajemy grzyby suszone, 10 ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczkę pieprzu ziarnistego, 5 liści laurowych, 6 ziaren jałowca oraz 3 łyżeczki wegety. Wszystko zalewamy wrzątkiem tak, aby mięsa były przykryte.
  • 2. Zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu 40 minut. Dorzucamy obrane warzywa i gotujemy dalsze 40 minut. Zestawiamy garnek z ognia i wrzucamy wątróbki tak, aby były przykryte wywarem. Już nie gotujemy.
  • 3. Odstawiamy garnek do przestudzenia. Wyjmujemy mięsa, warzywa i grzyby na durszlak, odrzucamy przyprawy, kości i chrząstki. Wywar zachowujemy.
  • 4. Ugotowane składniki przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa.
    Do miseczki wlewamy 1 szklankę przecedzonego wywaru i wsypujemy 2/3 szklanki bułki tartej, mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Dodajemy do zmielonej masy. wbijamy jajka, dodajemy imbir, gałkę sporo majeranku, sporo pieprzu i sól do smaku. Cierpliwie wyrabiamy, próbujemy i dodajemy przypraw. Pasztet musi być wyrazisty w smaku, dość pikantny. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy bułki tartej, jeśli za gęsty - rozrzedzamy wywarem.
  • 5. Foremki do pieczenia (keksówki) smarujemy tłuszczem i napełniamy masą mięsną do ok. 3/4 wysokości. Potrzebne są 3 lub 4 keksówki jednorazowe (zależy od wielkości). Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (termoobieg) do zrumienienia powierzchni (ok. 60 minut).

Porady

Ilość przypraw zależy od indywidualnych upodobań.
Ilości składników są orientacyjne - nie trzeba się ich ściśle trzymać.
Przepis jest dość obszerny i pracochłonny, ale łatwy do wykonania.
Pierwszy raz robiłam pasztet z przepisu w książeczce Poradnika Domowego, nie mając żadnego doświadczenia.
Przepis, który podaję to efekt wieloletnich prób i udoskonaleń - wielokrotnie już wypróbowany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanocPasztetboże narodzenieSylwesterDanie świąteczne i nie tylkodomowy pasztetdomowa wędlinado chlebapasztet wieprzowo-drobiowyzamiast wędliny

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczny pasztet z żurawiną

Dodane przez: eluchap

Świąteczny pasztet z żurawiną

Przepis jest naprawdę prosty i...

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Dodane przez: tulcia

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Jest w nim głównie wątróbka i filet...

Świąteczny Pasztet

Dodane przez: eluchap

Świąteczny Pasztet

Świąteczny Pasztet - łatwy szybki...

Świąteczny pasztet z jajkiem

Dodane przez: elka72

Świąteczny pasztet z jajkiem

Na wielkanocny stół proponuję wyśmienity...

Pasztet wg przepisu mojego taty.

Dodane przez: Gosia123

Pasztet wg przepisu mojego taty.

Wszyscy u nas w domu przepadają...

Wiejski pasztet mojej mamy

Dodane przez: kowalczyk55

Wiejski pasztet mojej mamy

Ulubiony pasztet całej naszej rodziny.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE