Pasztet domowy świąteczny

4.47 (158 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny, domowy pasztet

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowiny (łopatki, szynki)
    400g podgardla wieprzowego
    400g filetu drobiowego
    300g wątróbki drobiowej
    2 duże cebule
    1 łyżka ziarenek jałowca
    1 łyżeczka ziaren pieprzu
    garść suszonych grzybków
    2 liście laurowe
    2 czerstwe kajzerki
    100ml słodkiego deserowego wina (np. Porto)
    3 jaja
    75ml koniaku
    Pęczek szczypiorku (można pominąć)
    sól
    Smalec do smażenia i smarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy

Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet domowy świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso (oprócz wątróbki) umyć, pokroić w dość spore kawałki. Cebule obrać, przekroić na pół. Grzyby namoczyć na ok. 20 minut. W dużym rondlu roztopić 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony na rumiano, dodać cebule, przyprawy, grzyby, podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu 1,5godziny. W trakcie duszenia należy co jakiś czas podlewać gorącą wodą, by się nie przypaliło. Dodać wątróbkę, dusić jeszcze 30 minut.
    Ostudzić.
    Kajzerki polać sosem z mięsa i winem. Razem z mięsem zemleć 3 razy, dodać koniak, jaja, pokrojony szczypiorek, sól, wymieszać.
    Foremkę (ok. 10x25) wysmarować smalcem, posypać bułką tartą, wyłożyć pasztet. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temp. 180st.C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
    Smacznego:)

Porady

zamiast szczypiorku można dodać pistacje, drobno pokrojone suszone pomidory lub śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować