Świąteczny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobiowe i wieprzowe oraz wątróbkę, podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka i dolać około 1/2 litra wody, dodać 1 cebulę i 1 łyżeczkę jarzynki oraz liście laurowe, ziele angielskie gotować do miękkości mięsa .
2.Ugotowane i ostudzone mięso skręcić przez maszynkę razem z namoczoną wcześniej bułką kajzerką i drugą cebulą(najlepiej dwa razy), do masy wbić 5 jajek, dodać podsmażone na 1 łyżce masła pieczarki pokrojone w plasterki i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (dobrze jest masę spróbować i ewentualnie doprawić).
3.Długą foremkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dno wyłożyć połowę masy mięsnej i ułożyć na niej ugotowane na twardo jajka, przykryć drugą częścią mięsa, wygładzić wierzch .
4.Pozostałe 3 jajka ubić z chrzanem i wylać na wierzch pasztetu .
Piec 90 min w temp.160st
Podawać na zimno.
Komentarze