Świąteczny pasztet

5 (175 ocen)

  • Średni

Ten pasztet to jest ulubione danie mojej córki na Światecznym stole

  • Średni

Składniki:

  • MASA MIęSNA:
    - mięso drobiowe: 25 dekagramów
    - Mięso wieprzowe: 0.5 kilograma
    - wątróbka drobiowa: 20 dekagramów
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - bułka kajzerka: 1 sztuka
    - surowe jajka: 8 sztuk
    DODATKOWO::
    - jajka ugotowane na twardo: 5 sztuk
    - chrzan tarty: 8 łyżeczek
    - pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
    - jarzynka: 2 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatałowa: 1 szczypta
    - masło: 3 łyżki
    - olej: 4 łyżki
    - Liscie laurowe: 5 sztuk
    - ziele angielskie: 0.5 łyżki
    - bułka tarta: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Świąteczny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe i wieprzowe oraz wątróbkę, podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka i dolać około 1/2 litra wody, dodać 1 cebulę i 1 łyżeczkę jarzynki oraz liście laurowe, ziele angielskie gotować do miękkości mięsa .
  • Świąteczny pasztet 2. Ugotowane i ostudzone mięso skręcić przez maszynkę razem z namoczoną wcześniej bułką kajzerką i drugą cebulą(najlepiej dwa razy), do masy wbić 5 jajek, dodać podsmażone na 1 łyżce masła pieczarki pokrojone w plasterki i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (dobrze jest masę spróbować i ewentualnie doprawić).
  • Świąteczny pasztet 3. Długą foremkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dno wyłożyć połowę masy mięsnej i ułożyć na niej ugotowane na twardo jajka, przykryć drugą częścią mięsa, wygładzić wierzch .
  • 4. Pozostałe 3 jajka ubić z chrzanem i wylać na wierzch pasztetu .
    Piec 90 min w temp.160st
    Podawać na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować