Pasztetowa domowa

4.5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wszystko co zrobione w domu jest najlepsze.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg boczku surowego tłustego
    1 kg łopatki
    600 g wątróbki wołowej
    400 g wątróbki z indyka
    100 g kaszy manny
    2 duże cebule
    olej rzepakowy do smażenia

    4 kulki ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
    łyżeczka soli

    łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą
    2 łyżki majeranku
    sól do smaku

    jelita
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Wędliny Pasztet

Pasztetowa domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać ok 4 l wody i dodać ziele, listek, pieprz. Zagotować.
    Włożyć umyte mięso ( boczek i łopatkę ). Gotować ok 45 min.
    Wyjąć mięso i przestudzić. Kaszę manną ugotować na ( ok 700 ml )wywarze.
    Wątróbkę ugotować w pozostałej części wywaru - ok 20 min.
    Cebulę obrać, pokroić w grube plastry ( 1 cm ) i zeszklić na oleju rzepakowym.
  • 2. Przez maszynkę ( drobne sitko ) przepuścić mięso, wątróbkę i cebulę.
    Zrobić to trzykrotnie.
    Dodać kaszę mannę i pieprz, majeranek, sól do smaku.
    Dokładnie wyrobić masę.
  • 3. Jelita wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie ok 15 min.
    Przy pomocy nadziewarki do kiełbas napełniać jelita masą pasztetową.
    Gotowe kiełbaski parzyć ( nie gotować ) ok 20 min.
    Wystudzić .
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować