Pasztetowa domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać ok 4 l wody i dodać ziele, listek, pieprz. Zagotować.
Włożyć umyte mięso ( boczek i łopatkę ). Gotować ok 45 min.
Wyjąć mięso i przestudzić. Kaszę manną ugotować na ( ok 700 ml )wywarze.
Wątróbkę ugotować w pozostałej części wywaru - ok 20 min.
Cebulę obrać, pokroić w grube plastry ( 1 cm ) i zeszklić na oleju rzepakowym.
2.Przez maszynkę ( drobne sitko ) przepuścić mięso, wątróbkę i cebulę.
Zrobić to trzykrotnie.
Dodać kaszę mannę i pieprz, majeranek, sól do smaku.
Dokładnie wyrobić masę.
3.Jelita wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie ok 15 min.
Przy pomocy nadziewarki do kiełbas napełniać jelita masą pasztetową.
Gotowe kiełbaski parzyć ( nie gotować ) ok 20 min.
Wystudzić .
Smacznego
Komentarze