Pasztet pieczony z mięsa perliczki

4.43 (7 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witam was serdecznie Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami co byście powiedzieli na przygotowanie pysznego kremowego pasztetu na kanapki z mięsa z rosołu ? Jak wiadomo większość ludzi uwielbia różnego rodzaju pasztety a już wykonany samemu smakuje o niebo bardziej niż taki kupny, zgadzacie się ze mną ?

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g mięsa z rosołu już bez kości,

    250 g słoniny wieprzowej,

    2 szklanki rosołu - szklanka 250 ml,

    0,5 łyżki soli drobnej,

    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

    1 łyżka majeranku,

    1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,

    1 łyżeczka soli czosnkowej,

    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,

    5 łyżek drobnej bułki tartej,

    2 łyżki oleju do foremki
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet pieczony z mięsa perliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek ostudzone mięso z rosołu ( u mnie perliczka ) oczyścić z kości dodając również część warzyw, słoninę pokroić w mniejsze kawałki aby zmieściła się w otworze maszynki ( miałam mrożoną ). Przygotowane mięso drobiowe może być również z kurczaka zmielić razem ze słoniną i warzywami dodać wszystkie przyprawy oraz wlać rosół i dokładnie za pomocą rąk wymasować mięso do połączenia się ze sobą wszystkich składników, masa mięsna powinna mieć konsystencję delikatną i kremową
  • 2. Następnie gdy już mamy przygotowana masę na pasztet wtedy dowolną foremkę natłuścić olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia ( wtedy jeśli jest papier będzie łatwiej wyjąć pasztet z foremki ), do natłuszczonej foremki przełożyć całą zawartość masy mięsnej uciskając ją aby niebyło przestrzeni powietrza dokładnie uformować wierzch a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika ponieważ nie wszystkie są jednakowe, do ładnego zarumienienia się wierzchu pasztetu. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, jak już całkiem wystygł wstawić do lodówki aby pasztet się związał
  • 3. Następnego dnia wyjąć pasztet z lodówki i już można przygotowywać kanapki, tak jak pisałam lepiej piec z papierem do pieczenia ponieważ po zastygnięciu ciężko jest wyjąć w całości z foremki ale po za tym jest wszystko ok. Idealnie smaruje się na kanapki nie jest suchy a bardzo fajnie wilgotny, do pasztetu na kanapkę można dać ogórka, pomidora czy kto z państwa co woli. Mówię szczerze pasztet wyszedł idealny i godny polecenia za to zachęcam do przygotowania swojskiego pasztetu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Perliczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować